Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Srbija na 7. mestu destinacija koje bi trebalo posetiti u 2015.

Na sajtu svetskog izdavača turističkih vodiča "Lonely Planet" Srbija se nalazi na 7. mestu destinacija koje bi trebalo posetiti u 2015. U tekstu koji živopisno oslikava našu zemlju u mnogim aspektima, od opisa predela netaknute prirode, do zanimljivih kulturno-istorijskih i ambijentalnih celina, duhovito i pomalo ironično prikazani su i običaji i naravi naših ljudi, koji su strancima neobični, ali svakako zanimljivi. Iako je na sajtu "Lonely Planet" Srbija svrstana među destinacije Istočne Evrope, predstavljena je kao neverovatno mesto i jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope. Autor, na samom početku teksta, nije zaboravio da navede da je u Srbiji, takođe, sve neverovatno jeftinije nego u ostalim evropskim zemljama. Kao prva znamenitost naveden je Exit festival, koji se svake godine održava na prostoru srednjevekovnog utvrđenja u Novom Sadu. Ovaj festival, nastao kao vid protesta protiv Miloševića, danas nosi epitet jednog od najboljih i najvećih evropskih muzičkih festivala.

Sa druge strane, Beograd je, prema autoru teksta, postao jednako poželjan kao Berlin ili Ibica, skijanje na Kopaoniku “vrtoglavo dobro”, što sve zajedno sa banjama i raftingom na Drini neodoljivo privlači tragače za novim uzbuđenjima, koja su im do sada nudila samo papreno skupa evropska mesta razonode.

Pored svetski poznatih Srba, poput Emira Kusturice, Novaka Đokovića i Marine Abramović, kao najveća vrednost i novootkrivena tajna Srbije, navode se njeni srdačni ljudi, koji su uvek spremi da vas prijateljski potapšu po ramenu i ponude rakijom, a koji su sve, samo ne stereotipni nitkovi kakvima ih je predstavio Holivud. Srpske kafane, trubači i kulinarski specijaliteti predstavljeni su kao iskustva koja menjaju našu percepciju življenja, a kao potpuna suprotnost kafanskoj buci, dimu, raspravama i uličnoj vrevi, postoji tišina koju nam nude fruškogorski manastiri, ušuškani među šumama i vinogradima, koji se protežu u 50 km dugom brdovitom predelu, kao i uspavana i čudesna Mokra Gora na zapadu Srbije, sa planinskim prevojima, starom prugom Šarganskom osmicom, Drvengradom Emira Kusturice, jer, zaista, “Život je čudo”.

Za više informacija pogledajte OVAJ LINK

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.