Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavljena najnovija izdanja Zavoda na Međunarodnom sajmu knjiga

U okviru nastupa Zavoda za zaštitu prirode Srbije na 59. Međunarodnom sajmu knjiga, na izložbenom prostoru Centra za promociju nauke održana je promocija najnovijih izdanja Zavoda, studija o različitim aspektima upravljanja Nacionalnim parkom Đerdap i Priručnika za sakupljanje zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Pomoćnik direktora Marija Trikić, pozdravljajući prisutne na promociji, istakla je da su studije o Nacionalnom parku Đerdap u funkciji usmeravanja Parka ka održivom razvoju zasnovanom na integralnom pristupu koji je u skladu sa društvenim potrebama i razvojnim prioritetima. „Nadamo se da će studije koje predstavljamo pružiti mogućnost za promovisanje i upoznavanje modela integralnog upravljanja zaštićenim područjem i kod drugih upravljača prirodnim dobrima“, rekla je Marija Trikić ujedno najavivši i promociju Priručnika za sakupljanje zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva koji u sažetoj formi objedinjuje sve aspekte održivog korišćenja ekonomski značajnih divljih vrsta.

Izrada studija o različitim aspektima upravljanja nacionalnim parkom „Đerdap“ realizovana je u okviru međunarodnog projekta BioREGIO Carpathians kojim u našoj zemlji rukovodi JP „Nacionalni park Đerdap“.„Izdavanje ovih studija je potvrda naše dugogodišnje i uspešne saradnje sa Zavodom, ali i putokaz za realizaciju budućih zajedničkih aktivnosti“ izjavio je u pozdravnoj reči Srđan Stefanović, direktor JP „NP Đerdap“. Pored njega, skup je pozdravio i Zoran Škobić, predsednik Nadzornog odbora JP „NP Đerdap“.

Studiju „Koristi ekosistemskih usluga NP Đerdap za lokalne zajednice“ predstavio je Vladimir Nikolić, studiju „Smernice za integralno upravljanje ekoturizmom na području Nacionalnog parka Đerdap“ dr Violeta Orlović, a studiju „ Vodič za potencijalne međunarodne nominacije Nacionalnog parka Đerdap“ Srđan Marinčić. Zaključcima u sve tri studije kroz mere upravljanja date su smernice za racionalno održivo korišćenje ekosistemskih usluga, razvoj eko turizma i buduće međunarodne nominacije.

Nakon toga, predstavljen je i Priručnik za sakupljanje divljih biljnih i životinjskih vrsta. Berislava Ilić, šef Odeljenja za održivo korišćenje prirodnih resursa istakla da je ovaj svojevrsni izdavački poduhvat deo nastojanja Zavoda na planu smanjenja pritiska koji vrše ljudi putem korišćenja i prometa ekonomski značajnih vrsta. Sadržaj publikacije predstavila je mr Verica Stojanović, urednik ovog izdanja naglasivši da je „Priručnik je nastao kao potreba da se na jednom mestu objedine podaci o vrstama koje se sakupljaju iz prirode i da je ovo izdanje Zavoda jedinstveno jer sažima zakonodavni okvir, opis vrsta, i navodi različite aspekte njihovog korišćenja“.

O značaju publikacije govorili su i pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda Jasmina Madžgalj i Nebojša Stanojević iz preduzeća Adonis, Sokobanja, koji je na promociji upriličio prigodnu čajanku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.