Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Priroda i razvoj (želja ili stvarnost) –koncept zaštite SRP „Jerma“

U organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Opštine Dimitrovgrad, u okviru 5. Međunarodnog festivala zelene kulture GREENFEST, održana je promocija pod sloganom „Prošlost, sadašnjost i budućnost Jerme“, 30. oktobra u beogradskom Domu omladine.

Centralni događaj na promociji bila je panel diskusija na temu „Priroda i razvoj (stvarnost ili želja): Primer dobre prakse: koncept zaštite Specijalnog rezervata prirode Jerma“. Osnovane teme panela bile su kako staviti zaštićena prirodna dobra u centar razvojnih politika i mogućnosti koje zaštićena prirodna dobra mogu da pruže za razvoj lokalnih zajednica.

Debatu je otvorio direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić ističući da „zaštita prirode danas, kada se suočavamo sa negativnim trendovima u stanju životne sredine i gubicima biodiverziteta, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou, nije više delatnost koja je preporuka, već obaveza u realizaciji razvojnih i ekonomskih inicijativa“. Dodajući da je „proglašenje određenih područja na osnovu valorizacije njihovih prirodnih vrednosti jedan od preduslova zaštite prirode, i da u skladu sa postavljenim strateškim ciljevima Zavod intenzivno radi na predlozima za zaštitu novih područja. U tom cilju samo u ovoj godini doneta su Rešenja o zaštiti 14 područja, od kojih je devet prvi put dobilo status zaštite, među kojima je i Klisura reke Jerme“. Imajući u vidu da je Jerma područje koje po značaju prevazilazi nacionalni nivo, budući da prolazi kroz dve države, Srbiju i Bugarsku, direktor Zavoda Aleksandar Dragišić je ukazao „da primer Jerme pruža mogućnost da se izrazi sva kompleksnost upravljanja jednog zaštićenog prirodnog dobra i značaj povezivanja i saradnje u i van granica naše zemlje“.

O značaju Jerme za lokalni razvoj na primeru opredeljenosti opštine Dimitrovgrad prema zelenim ekonomijama i privrednim delatnostima zasnovanim na očuvanim prirodnim resursima govorio je predsednik opštine gospodin Nebojša Ivanov. Predsednik opštine Dimitrovgrad g-din Ivanov ovom prilikom naveo je inicijative za razvoj poljprivrede kroz spektar proizvida zdrave hrane i ustanovljavanje programa ekoturizma u prekogranični kontekstu. Takođe, predstavio je i aktivnosti opštine na zaštiti životne sredine kao što je izgradnja biološkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Dimiterovgradu.

Kako do prekograničnih programa za održivi razvoj, na primeru formiranja eko staze duž reke Jerme, u njenom celokupnom toku kroz Srbiju i Bugarsku, govorila je Evgenija Takova, direktor Direkcije za teritorijalnu imovinu i privredne investicije Opštine Trn iz Bugarske.

Kako usmeriti budući razovj ovog prostora u skladu sa očuvanjem prirodnih vrednosti, tokom panela predstavio je stručnjak Zavoda Bratislav Grubač izlaganjem na temu „Koncept zaštite Specijalnog rezervata prirode „Jerma“.

Sprovođenjne koncepta zaštite i upravljanje ovim prirodnim dobrom jeste osnov za budućnost područja koje treba da pomogne održivi razvoj lokalnih zajednica i da je proglašenje zaštite samo prvi korak na tom putu osnovni su zaključci diskusije koja je otvorena nakon uvodnih izlaganja. Učesnici panela (predstavnici ministarstava, relevantnih istituta, agencija, nevladinog sektora, upravljača prirodnim dobrima i drugih institucija) ovom prilkom su istakli i da je neophodno uspostavljanje i razvijanje saradnje svih zainteresovanih strana, a pre svega upravljača i lokalnih zajednica kako bi se omogućilo sprovođenje aktivnih mera zaštite.

Da je Jerma oduvek bila prepoznata kao vrednost i značajna za život lokalnog stanovništva, govore i arhivske fotografije koje su za ovu priliku bile izložena na GREENFESTU u okviru tematske postavke „Jerma u prošlom veku – zapisi iz prošlosti“. O nastanku izložbe i prikupljanju materijala govorili su autor Slobodan Cvetkov i direktorka Državnog arhiva iz Pernika (Bugarska) Stanislava Georgieva.

Realizaciju promocije pomogli su i predstavnici Sportsko-turisičke organizacije Dimitrovgrad postavkom svojevrsnog štanda za degustaciju lokalnih proizvoda i prikaz suvenira i promotivnog materijala opštine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.