Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Svetski kongres parkova

Kako se u saopštenju organizatora Kongresa konstatuje, brojni predstavnici iz oblasti zaštite prirode okupili su se u Sidneju kako bi „utvrdili budućnost zaštićenih područja i smestili ih u središte odgovora na današnje globalne promene“.

Svetski kongres parkova prvi put je održan 1962. godine, i od tada se organizuje jednom u deset godina, poslednji put u Durbanu, Južna Afrika 2003. godine. Organizatori Svetskog kongresa parkova u ovoj dekadi su Međunarodna unija za zaštitu prirode – IUCN i Vlada Australije, koji ovaj, najveći za zaštitu prirode događaj, organizuju pod sloganom „Parkovi, ljudi, Planeta: Inspiracija rešenja“, ističući time cilj Kongresa da se ostvari napredak u pronalaženju odgovora na pretnje sa kojima se danas suočavaju zaštićena područja, i promovišu rešenja koje pruža priroda u odnosu na globalne promene.

Danas oko 200.000 zaštićenih područja obuhvataju više od 14 odsto zemljišta i blizu tri odsto okeana, a delegati u Sidneju će, predviđa se, kao jedan od globalnih ciljeva postaviti ostvarivanje zaštite najmanje 17 odsto kopnene i 10 odsto morske površine do 2020. godine, što će dalje trasirati politike zaštite prirode ne samo na svetskom, već i na regionalnom i nacionalnom planu.

U okviru Kongresa u Sidneju biće realizovane brojne druge prateće aktivnosti, između ostalog i festival Planetfest 16. novembra.

Više informacija o Svetskom kongresu parkova možete pronaći na OVOM LINKU

Prenos dešavanja sa Kongresa dostupan je OVOM LINKU

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.