Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ramsarska konvencija: održan Osmi evropski ramsarski skup

Kufštajn, grad u dolini reke In u Tirolu, Austrija, od 20. do 24. oktobra 2014. bio je domaćin Osmog evropskog ramsarskog skupa, pod sloganom „vlažna područja za našu budućnost“. Na ovom sastanku okupili su se predstavnici 47 evropskih zemalja potpisnica ove konvencije, kako bi raspravljali o prioritetnim pitanjima kao što je upravljanje i održivo korišćenje vodenih ekosistema, razmatrali rezultate u primeni Ramsarske konvencije, utvrđivali strateške prioritete u narednom periodu, moguća rešenja za mudro korišćenje ekosistemskih usluga vlažnih područja na duži rok i druge teme. Razmatranje pitanja u vezi sa vlažnim područjima, bilo je usmereno ka razvijanju nove Ramsarske strategije za vodu i vlažna područja, strategiji koja se zasniva na povezanosti vode, hrane i energije, i značaju ekonomskih usluga ekosistema vlažnih područja i biodiverziteta, i društvenih izazova u vremenu klimatskih promena. Ovaj regionalni sastanak ujedno je održan i u cilju pripreme 12. Konferencije potpisnica (COP 12) koja će biti održana od 1. do 9. juna 2015. u Urugvaju.

Na skupu, između ostalih tema koje su obuhvatile različite aktivnosti i probleme na očuvanju, unapređenju i promociji Ramsarskih područja, od specifičnog značaja je bila tema posvećena korišćenju prirodnih plavnih područja kao potencijalnih retenzija pri poplavama. S obzirom na ne tako davnu katastrofu koju su izazvale poplave u našoj zemlji i području zapadnog Balkana, od naročitog je značaja poziv sa skupa upućen Međunarodnoj komisiji za sliv reke Save i njenim članicama da u saradnji sa Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav, razvije i primeni strategiju o prirodnim plavnim područjima kao prirodnim retenzijama.

Učesnici skupa su imali prilike i da se tokom dva stručna obilaska alpskih tresava u Tirolu koji su organizovani ovom prilikom, upoznaju sa mogućim rešenjima i primerima dobre prakse u zaštiti i unapređenju Ramsarskih područja.

Na ramsarskom skupu Srbiju su predstavljali Predrag Lazarević iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Više o ovom skupu možete pročitati OVDE

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.