Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Svetski Kongres Biodiverziteta 2014

Svetski Kongres Biodiverziteta održava se od 24. do 28. novembra 2014. godine u Šri Lanki. Ove godine, kao i u prethodnim, kongresi ovog karaktera i značaja upriličavaju se u nekoj od biodiverzitetskih hot-spot tački. Zavodu za zaštitu prirode Srbije je u julu upućen zvaničan poziv za učestvovanje u predstojećem događaju, iz razloga što je jedan od glavnih ciljeva naše institucije očuvanje biodiverziteta u Srbiji, i to, kroz primere i pozitivne prakse svetskih lidera u zaštiti. Na naše veliko zadovoljstvo, od strane naučnog komiteta kongresa prihvaćen je za izlaganje na kongresu rad Milivoja Krvavca i Aleksandra Dragišića, stoga će Zavod participirati sa usmenom prezentacijom na temu "Examples of illegal trade in wildlife", koja je sprovedena zajedno sa direktorom organizacije ProWildlife, dr Sandrom Alther (Sandra Altherr) iz Nemačke.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, osnovna ideja kongresa je isticanje činjenice da su biološki diverzitet i resursi vitalni za ekonomski i socijalni napredak svake nacije. Opšteprihvaćeno je da je biološka raznovrsnost globalni adut ogromne vrednosti i da je treba sačuvati za buduće generacije. Istovremeno, pretnja za vrste i ekosisteme nikad nije bila veća nego danas, stoga je bitno da se očuvanju biodiverziteta da dužno priznanje, kako bi se osiguralo da se u budućnosti razvija izražen osećaj za njegovu održivost i zaštitu.

Kongres će obezbediti naučnu platformu za svetske lidere, biologe, konzervacioniste, naučnike, ekonomiste, menadžere, konsultante životne sredine i korporativne i javne kreatore politika širom sveta, koji razmenjuju znanja i dele inovacije. Kongres kao izraz zajedniče posvećenosti i najšira javnost koja ga prati, te sinergija znanja i iskustava, otvoriće put međunarodnom očuvanju i boljem poznavanju biodiverziteta. Naučno razumevanje odnosa između ljudske aktivnosti i integriteta ekosistema značajno je napredovalo u poslednjoj deceniji, stoga je učestvovanje na predstojećem događaju od izuzetnog značaja za Zavod kao ključnu instituciju u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji.

Na kongresu učestvuju dva predstavnika Zavoda, direktor Aleksandar Dragišić i Milivoje Krvavac, stručni saradnik iz oblasti biodiverziteta.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.