Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Nedelja filma Zavoda za zemunske škole povodom Dana opštine

Povodom 5. novembra, Dana opštine Zemun, u periodu od 18. do 21. novembra organizovana je manifestacija „Dani prirodnjačkog filma“. U svečanoj sali Opštine Zemun održane su projekcije prirodnjačkog filma u produkciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Čovek i ptica“. Pozivu da prisustvuju projekcijama odazvalo se 15 od 16 osnovnih škola na teritoriji opštine Zemun, i to odeljenja 4. i 5. razreda.

Već tradicionalno, opština Zemun svoju godišnjicu i dan kada je srpska vojska 1918. godine ušla u Zemun nakon dva veka vladavine Austro-Ugarske monarhije obeležava promovišući zaštitu prirode i očuvanje biodiverziteta Srbije. Kako je u svojoj pozdravnoj reči istakao Zoran Mutavdžić iz Opštine Zemun, Dan Opštine Zemun tradicionalno se obeležava uz dane prirodnjačkog filma. Samo u zdravoj i očuvanoj životnoj sredini svi mi možemo da obezbedimo kvalitetan i sadržajan život za sebe i svoju porodicu. Draga deco, ovu planetu nismo nasledili od svojih predaka već smo je pozajmili od svojih potomaka, rekao je publici. Iskoristio je priliku i da se zahvali Zavodu na tradicionalnom učešću u obeležavanju Dana Opštine i podršci manifestaciji.

U utorak, 18. novembra u okviru projekcije, nakon emitovanja filma ornitolog Zavoda Miloš Radaković je vodio razgovor o zaštiti ptica i divljim vrstama sa prisutnim gledaocima, dok je Maja Radosavljević upoznala publiku sa radom Zavoda i zaštitom prirode. Drugog dana manifestacije o filmu „Čovek i ptica“ i kako je sniman, kao i radu na popularisanju zaštićenih vrsta govorio je režiser filma Siniša Aleksić.

Povodom ove manifestacije Zavod je svim osnovnim školama Zemuna uručio najnovija izdanja Zavoda, poster „Zmije Srbije“ i Priručnik o divljim vrstama pod kontrolom prometa.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.