Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Izložba „Jerma u prošlom veku“ u Nišu

Nakon što je izložba pod nazivom „Jerma u prošlom veku – zapisi iz prošlosti“ uspešno predstavljena u Bugarskim gradovima Trn i Permnik, a potom i u Dimitrovgradu i Beogradu, postavka je preseljena u Niš.

Otvaranju izložbe 26. novembra u sali Kancelarije za mlade u Nišu prisustvovali su brojni građani, predstavnici zaštićenih prirodnih dobara i lokalne samouprave Grada Niša. Otvaranje izložbe predstavljalo je povod i za promociju Specijalnog rezervata prirode „Jerma“.

Promociju je otvorio v.d. Rukovodilac RJ Zavoda u Nišu, mr Danko Jović, ističući značaj prirodnih dobara za našu zemlju, kao i značaj manifestacija ovog tipa u cilju predstavljanja prirodnih vrednosti Srbije.

O značaju novoproglašenog rezervata prirode za lokalnu zajednicu govorila je Biljana Rangelov, predstavnik ošptine Dimitrovgrad. Ona je govorila o mogućnistama za prekogranične projekte i to na primeru Eko staza, Projekta koji realizuju opština Trn iz Bugarske i Dimitrovgrad.

Višegodišnja istraživanja područja Jerme i Studiju zaštite „Jerma“ prezentovao je ornitolog Zavoda, Bratislav Grubač, istakavši osnovne prirodne vrednosti Jerme, kao i koncept zaštite koji bi trebalo da unapredi i pomogne razvoj ovog područja.

Upravljanje SRP „Jerma“ povereno je JP „Srbijašume“, ŠG „Pirot“ koje već niz godina uspešno upravlja Parkom prirode „Stara planina“. Darko Đorđević, direktor ŠG „Pirot“ je rekao da se trenutno radi na donošnju neophodnih dokumenata za upravljanje i da se prve aktivnosti u SRP „Jerma“ očekuju nakon njihovog usvajanja.

Pre nego što je izložba i zvanično otovrena, prisutnima se obratio Slobodan Cvetkov, autor izložbe, govoreći o tome kako je nastala izložba i o naporu koji je uložio prikupljjući fotografije širom Srbije i Bugarske.

Tokom gostvanja izložbene postavke u Nišu obišli su je đaci i profesori bioloških sekcija osnovnih i srednjih škola, kojima je kraću prezentaciju o specifičnostima SRP „Jerma“ prezentovala Dragana Nedeljković, stručni saradnik Zavoda.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.