Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O pojavljivanju medveda u blizini sela na Goliji

Na poziv meštana zaseoka Veljovića i Lazovića iz MZ Devići na Goliji povodom situacija u kojima su imali priliku da primete medveda, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Srbijašume“ i Udruženja lovaca „Čemernica“, obišli su 09. decembra lokacije na Goliji i posetili školu u Devićima u čijoj blizini je viđen medved.

Po prijavama meštana, službe Parka prirde „Golija“ i JP „Srbijašume“ pojačano patroliraju na tom području, prate kretanje jedinki i pojačavaju rad na hranilištima koja su na suprotnoj strani planine kako bi promenili navike i pravac kretanja medveda. Prilikom obilaska terena i razgovora sa učenicima osnovne škole u Devićima, stručnjak Zavoda Vladan Bjedov istakao je da prema dosadašnjim istraživanjima i podacima medved pravi jedan širok krug i ne silazi u blizinu naselja i da realna opasnost za decu ne postoji, kao i da je medved na Goliji prisutan stotinama godina i da osim straha i poharanih košnica do sada nije bilo šteta od ovih susreta. Rukovodilac Šumskog gazdinstva Đorđe Miljević izneo je podatke o prisutnosti medveda na Goliji, tj. da je na prostoru Golije evidentirano 10-15 jedinki, od kojih je pet stalno prisutno i da je za njih uređeno 14 hranilišta. Po procenama rukovodioca Šumskog gazdinstva do susreta stanovnika sa medvedom dolazi zbog toga što ljudi iz ekonomskih razloga sve češće i u većim grupama odlaze u šumu u potrazi za šumskim plodovima, budući da je medved viđen u avgustu kada se bere borovnica i septembru u vreme sakupljanja pečuraka.

Prilikom posete OŠ u Devićima, predstavnici JP „Srbijašuma“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije dogovrili su se da pomognu školi u organizovanju jednodnevnih izleta u prirodu za decu i opremanju sa nastavnim sredstvima. Tim povodm Zavod je školi prosledio svoje obrazovne i nastavne materijale (postere, publikacije i dvd filmove o prirodi).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.