Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Međunarodni popis ptica vodenih staništa u Srbiji u toku

U Srbiji je 10. januara započela, i sve do 30. januara će trajati akcija brojanja ptica vodenih staništa, koja je deo Međunarodnog popisa vodenih ptica (International Waterbird Census – IWC). Akciju u Srbiji koordinira Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji i uz pomoć brojnih ornitologa i ljubitelja ptica, ove godine njih preko 150.

Među popisivačima koji će tokom januara meseca obići oko 500 lokaliteta su i ornitolozi Zavoda, koji će u ovoj akciji dati svoj stručni doprinos. Protekle nedelje učestvovali su u brojanju ptica na Gružanskom jezeru u jezeru Ćelije, a sledi brojanje ptica na Zapadnoj Moravi i duž toka Drine. Brojanje ptica na Moravi i Drini daće više podataka o stanju ornitofaune na ovim za zaštitu prirode i biodiverziteta Srbije značajnim područjima, i doprineti planiranju njihovog očuvanja.

Međunarodni popisi vodenih ptica se na našim prostorima različitim intenzitetom sprovode od 1982. godine, i predstavljaju najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru, naglašava se u saopštenju Društva koje su uputili javnosti povodom početka akcije brojanja ptica.

U svom sopštenju navode da će volonteri akcije, kao i prethodnih godina, pokušati da obiđu što duže deonice tokova Velike Morave, Save, Tise i Drine koji protiču kroz Srbiju, a ponovo je u planu da se obiđe ceo tok Zapadne Morave. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za obilazak budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim Dunavcima, adama i mrtvajama, navodi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je zainteresovane da se priključe popisu, i doprinesu unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti ptica u Srbiji.

Korisni kontakti:

http://www.wetlands.org/OurWork/Biodiversity/Monitoringwaterbirdpopulations/tabid/773/Default.aspx

http://www.pticesrbije.rs/pdf/IWC-2015-najava.pdf

Autor fotografija - Marija Katić

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.