Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Nacionalne kandidature za međunarodne eko sertifikate plava zastava i zeleni ključ

Na sastanku održanom 27. januara u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu, u organizaciji NVO „Ambasadori životne sredine“, nacionalni žiri, podržao nominaciju plaže „Savsko jezero“ na Adi Ciganliji za program „Plava zastava“ za plaže i marine i hotela Radison (Radisson) u Beogradu za program „Zeleni ključ“ za smeštajne kapacitete.

Plaža „Savsko jezero“ na Adi Ciganliji, po četvrti put se kandiduje za dobijanje Plave zastave za kvalitet plaže i održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom. Plaža „Savsko jezero“ je već tri godine nosilac ovog prestižnog eko priznanja, koje nose neke od najlepših plaža na svetu. Odluku o dodeli Plave zastave na godišnjem nivou donosi međunarodni žiri Fondacije za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine u Kopenhagenu, koju je osnovao Evropski savet. U program je uključeno više od 30 evropskih zemalja i veliki broj vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Plavu zastavu mogu da dobiju samo plaže koje ispunjavaju visoke kriterijume u oblasti kvaliteta vode, bezbednosti, ekološkog menadžmenta i programa ekološkog obrazovanja. Plava zastava je sertifikat koji garantuje visok kvalitet plaže i razvoj turizma u skladu sa ekološkim standardima.

Ove godine prvi put je kandidovan predstavnik naše zemlje za Zeleni ključ. Program koji nastoji da ostvari četri cilja: edukaciju vlasnika, osoblja i klijenata o zaštiti životne sredine i održivom razvoju, smanjenje uticaja smeštajnih objekata na životnu sredinu, ostvarenje ekonomske dobiti kao rezultat smanjenja potrošnje i promociju smeštajnih objekata sa eko sertifikatom. Ukoliko međunarodni žiri potvrdi podržanu kandidaturu od strane nacionalnog žirija, hotel Radison će biti prvi smeštajni objekat u Srbiji sa sertifikatom Zeleni ključ. Prepoznajući značaj eko setifikacije zainteresovanost za nominaciju su pokazali i predstavnici Kantri klub hotela „Babe“ koji se nalazi na Kosmaju.

Sastanak su vodile i kandidature predstavile članivima žirija prof. dr Anđelka Mihajlov, nacionalni mentor programa Fondacije za ekološko obrazovanje i Aleksandra Mladenović, nacionalni koordinator za program Plava zastava. Nacionalni žiri, po propozicijama su činili predstavnici ministarstava, gradske uprave Beograda i stručnih ustanova zaduženih za oblast zaštite životne sredine, turizma, nauke i obrazovanja, kao i nevladinih organizacija angažovanih u realizaciji ovih programa.

U radu nacionalnog žirija učestvovali su i dr Nenad Sekulić i Nataša Panić, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.