Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ka realizaciji inicijative za zaštitu grlice i prepelice

Fotografija - Zvuk ptica

Inicijativa za obustavu lova i zaštitu grlice i prepelice u Srbiji okupila je sve zainteresovane i nadležne subjekte na sastanku, koji je održan 27. januara 2015 u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. U radu sastanka učestvovali su, pored predstavnika nadležnog Ministarstva, predstavnici Koalicije NVO Srbije za zaštitu ptica, Uprave za šume, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Na sastanku je razmatran predlog izmene statusa zaštite za grlice Streptopelia turtur i prepelice Coturnix coturnix, kao i izmena Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači i Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, a na osnovu inicijative za trajnu zaštitu od lova na grlice i prepelice koju je podnela Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica.

Učesnici na sastanku su ovom prilikom upoznati sa brojnim aktivnostima Koalicije nevladinih organizacija, vezano za zaštitu ptica i realizaciju inicijative za zaštitu prepelice i grlice. Tokom razgovora diskutovalo se o rešavanju problema opadanja brojnosti populacije zaštićenih vrsta grlice i prepelice, gde se došlo do zaključka da se usaglašavanjem stavova svih zainteresovanih strana može doprineti rešavanju izmene statusa, odnosno uvođenju trajne zaštite za grlice Streptopelia turtur i prepelice Coturnix coturnix.

Na sastanku je dogovoreno da Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dostave predloge za izmenu statusa zaštite pojedinih vrsta, na osnovu procene ugroženosti (nacionalne i međunarodne crvene liste) i obaveza iz potvrđenih međunarodnih ugovora, i da Ministarstvo – Sektor za zaštitu životne sredine i Uprava za šume zajednički učestvuju u razmatranju izmena Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači i Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

U narednom periodu biće organizovan novi intersektorski sastanak, kako bi se dalje konkretno razmatralo činjenično stanje i obaveza svih nadležnih institucija, s ciljem uspostavljanja trajnog dijaloga sa organizacijama civilnog društva i donošenja izmena statusa zaštite pojedinih vrsta u Republici Srbiji.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.