Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prva izložba fotografija „Priroda Srbije - 2014“

Prvu izložbu fotografija stalnog foto konkursa Zavoda i Foto saveza Srbije „Priroda Srbije“ otvorio je, 16. februara u Beogradu u galeriji „Progres“, Igor Ril, urednik izdanja za Srbiju, prestižnog svetskog časopisa o prirodi i predelima National Geographic. U pozdravnoj reči, Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije ukazao je na značaj foto konkursa i izložbe u promociji i radu na zaštiti prirode. O uspehu foto konkursa i kvalitetu dobijenih fotografija, u ime Foto saveza Srbije i stručnog žiriji, govorio je Miroslav Predojević, predsednik Umetničkog saveta Foto saveza Srbije.

Na osnovu odluke stručnog žirija u sastavu: Milan Živković, Branislav Brkić i Miroslav Predojević, pobednicima foto konkursa na godišnjem nivou za 2014. godinu, nagrade Zavoda i medalje Foto saveza Srbije uručili su Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda i Dejan Vukićević, urednik izložbe.

Prvu nagradu Zavoda (odlazak na istraživački teren sa stručnjacima Zavoda) i zlatnu medalju Foto saveza dobio je Vlada Marinković za fotografiju „Gradski park Vršac“. Drugu nagradu Zavoda (boravak u Obrazovno-istraživačkom punktu „Tara centar“ u Nacionalnom parku „Tara“) i srebrnu medalju Foto saveza dobili su Aco Bojanić za fotografiju „Zmijče“ i Nebojša Perović za fotografiju „Spajića jezero“. Dobitnici treće nagrade Zavoda i bronzane medalje Foto saveza su: Violeta Milutinović za fotografiju „Belo“, Zoran Milutinović za fotografiju „Skrivene uši“ i Dragan Simić za fotografiju „Komarci“. Dobitnici pohvala su: Geza Farkaš, Slobodan Zečević, Vesna Mijailović, Zoltan Bisak i Olja Simović.

Svečano otvaranje izložbe pratio je i bogat muzički program. Otvaranje izložbe počelo je uz himnu prirodi koju je izveo Dečji hor muzičke radionice Mari Mari, kao i pesme „U Beogradu“ i „U srcu srce“. Nikolina Kovačević, izvođenjem izvorne narodne pesme „Gde si bilo jare moje“, vizuelni doživljaj prirode na fotografijama, upotpunila je zvukom naših predela. Da otvaranje protekne u spoju umetnosti i prirode, svojim nastupom doprinele su i članice gudačkog kvarteta „Arco“, koje su izvele numere: „Personal Jesus“ od Depeche Mode, „Yesterday“ od The Beatles i „Viva La Vida“ od Coldplay.

Program otvaranja izložbe propratilo je više od 150 zvanica, kao i brojni predstavnici medija.

Pozdravne reči sa otvaranja prve izložbe fotografija „Priroda Srbije – 2014“ Igora Rila, urednika National Geographic Srbija, Aleksandra Dragišića, direktora Zavoda i Miroslava Predojevića, predsednika Umetničkog saveta Foto saveza Srbije moći ćete da pročitate u rubrici Foto konkurs na internet prezentaciji Zavoda.

Izložba će u galeriji „Progres“ u Beogradu trajati do 22. februara. Prve dane izložbe obeležile su organizovane grupne posete studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu i više Turističke škole, kao i učenika beogradskih osnovnih škola, pored brojnih individualnih poseta.

Nakon Beograda izložba se seli u Niš, gde će je svi zainteresovani moći pogledati u galeriji Društva arhitekata Niša, u periodu od 24. februara do 06. marta 2015. godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.