Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljena monografija Zavoda posvećena Vlasinskom jezeru

Zavod za zaštitu prirode Srbije objavio je stručno-naučnu monografiju „Predeo izuzetnih odlika Vlasina“. Izdavanje publikacije je iniciralo i podržalo Javno preduzeće „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve opštine Surdulica“, upravljač zaštićenim područjem, sa kojim Zavod uspešno sarađuje dugi niz godina na planu upravljanja ovim prirodnim dobrom.

Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ zaštićen je 2006. godine na osnovu Studije Zavoda kao stručno-dokumentacione osnove zaštite, i kategorisan kao prirodno dobro I kategorije, odnosno zaštićeno područje od nacionalnog značaja. Godinu dana kasnije, Vlasina je uvrštena na listu međunarodno značajnih vlažnih područja, tzv. ramsarskih područja, a zatim izdvojena za međunarodno značajno područje za ptice, međunarodno značajno područje za biljke, kao i Emerald područje.

Izdanje posvećeno Vlasini obuhvata osam poglavlja koja dokumentovano predstavljaju prirodne vrednosti „Vlasine“, i opisuju osnovne vrednosti, geografski položaj, geomorfološke karakteristike, geološke i hidrološke karakteristike, hidrografske i hidrološke karakteristike, floru i vegetaciju, faunu, kao i stanovništvo, kulturnu baštinu i tradiciju Vlasine. Pored toga, monografija o Vlasini pruža detaljnije informacije o konceptu zaštite ovog područja, utvrđenim režimima i merama zaštite koje su propisane kako bi se očuvale temeljne vrednosti ovog nacionalno značajnog dobra, i brojnim aktivnostima upravljača, Direkcije za građevinsko zemljište i puteve opštine Surdulica.

Monografija o Predelu izuzetnih odlika „Vlasina“ štampana je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, i bogato ilustrovana fotografijama koje dočaravaju pejzažnu atraktivnost i bogatstvo živog sveta Vlasine.

„Vlasina, to nije nikakva tajna, nije obično mesto. Nju su odmah zavoleli svi koji su je jednom videli. Umilna, tiha i prečista, naročito leti, poziva na druženje, na opojnu pesmu ptica koje su se smestile u srcu ove prelepe, očaravajuće jugoistočne lepotice“, kaže se u uvodu najnovije publikacije Zavoda, koja svojim stranicama vodi čitaoca u obilazak čarobnih predela Vlasine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.