Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Odred izviđača iz doma u Zvečanskoj u poseti Zavodu

Zavod za zaštitu prirode Srbije 27. februara posetili su članovi odreda izviđača iz Doma u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Mladi izviđači došli su u Zavod kako bi naučili šta sve mogu videti od biljnih i životinjskih vrsta i kako da se ponašaju u prirodi, a da ne ugroze njihova staništa. Pored obuke u orjentaciji i snalaženju u prirodi koje su u okviru izviđačkih programa prošli, mladi izviđači pokazali su veliko interesovanje da saznaju koje prirodne vrednosti i retkosti mogu videti u različitim krajevima Srbije.

U tom cilju u Zavodu su izviđači uzrasta od sedam do četrnaest godina, obišli stalnu izložbenu postavku „Priroda Srbije“, i saznali koji sve ekosistemi postoje kod nas, šta su osnovne vrednosti nacionalnih parkova, kako se štiti bio- i geodiverzitet, kako se čuvaju divlje vrste pod kontrolom prometa (lekovito bilje, šumski plodovi, žabe, puževi...), šta je geonasleđe i kako se štiti i kako svako od nas može pomoći u zaštiti prirode. Spremnost da se uključe u zaštitu prirode izviđači su pokazali i tokom gledanja filma o spasavanju gnezda poslednjeg para orla krstaša u Nacionalnom parku „Fruška gora“, postavljajući brojna pitanja o životu i navikama ove vrste.

Kao podsticaj za dalje angažovanje i pripremu za boravak u prirodi Zavod je svim članovima odreda izviđača poklonio časopis Svet prirode: eko zabavnik, društvenu igru Eko skakalica i za prostorije Doma postere o drvenastim i biljnim vrstama, kao i slagalice sa motivima retkih vrsta (beloglavi sup, pančićev skakavac i ris).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.