Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavljena monografija „Beloglavi sup“ Bratislava Grubača u ambijentu izložbe „Priroda Srbije 2014.““

Najnovije izdanje svetskog stručnog dometa, monografiju „Beloglavi sup“ autora Bratislava Grubača, Zavod je predstavio 10. marta 2015. u naročitom ambijentu galerijskog prostora Ustanove kulture “Parobrod”.

Monografija „Beloglavi sup“ celoviti je prikaz biologije, ekologije, distribucije i zaštite beloglavog supa u svetu, sa detaljnim osvrtom na stanje u Evropi i na Balkanskom poluostrvu. Ova, najnovija knjiga ornitologa Bratislava Grubača u izdanju Zavoda predstavljena je u atmosferi oplemenjenoj izložbenom postavkom fotografija “Priroda Srbije - 2014” iz fotokonkursa Zavoda, i u prisustvu brojnih gostiju - stručnjaka ornitologa, predstavnika ustanova i institucija koje su u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta, upravljača zaštićenih područja značajnih za očuvanje ptica grabljivica, nevladinih organizacija, nagrađenih autora fotografija iz fotokonkursa, predstavnika medija, i brojnih drugih ljubitelja prirode. Kroz priču o jedinstvenom delu, data je reč veličanstvenoj ptici beloglavom supu, i njenoj zaštiti.

Monografija „Beloglavi sup“ je najveći samostalni izdavački poduhvat Zavoda, i poslednje u nizu izdanja kojima Zavod, kroz svoju izdavačku delatnost praćenu obrazovno-promotivnim aktivnostima, prati i podržava stručne poslove u zaštiti prirode, naglasio je direktor Zavoda Aleksandar Dragišić u svojoj pozdravnoj reči. Ovo delo proizvod je višegodišnjeg rada autora Bratislava Grubača, ornitologa Zavoda, na istraživanju i zaštiti ptica grabljivica, ali je ujedno i izraz ostvarene saradnje sa drugim ekspertima, zaštitarskim i stručnim institucijama, upravljačima prirodnih dobara i pojedincima koji su pomagali ovaj rad. Direktor Zavoda Aleksandar Dragišić je, izražavajući zahvalnost zbog ostvarene saradnje i podrške Zavodu u izdavanju ove jedinstvene publikacije, najavio naredno izdanje od nacionalnog i globalnog značaja, objavljivanje crvenih knjiga iz oblasti faune, koje Zavod priprema u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Beloglavi sup je vrsta lešinara koja je u Srbiji pre nekoliko decenija bila pred nestajanjem. Najnovije izdanje Zavoda predstavlja studiju o ovoj vrsti, koja poslednjih godina konstantno beleži povećanje brojnosti zahvaljujući višedecenijskom radu na njenoj zaštiti i unapređenju populacije. Beloglavi sup, pored svog biološkog, ekološkog značaja i uloge u prirodi, neraskidivo je povezan sa čovekom. Ta veza, koja je svoje kulturološko i duhovno značenje izrazila kroz brojne simbole tokom vekova, našla je svoje mesto i u knjizi, u delu čiji je odlomak ovom prilikom pročitao glumac Miloš Cvetković, direktor akademskog pozorišta u Nišu, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glumca na Danima komedije 2014. u Jagodini.

Monografija “Beloglavi sup“ jedna je od najsveobuhvatnjih i najažurnijih publikacija ove vrste, istakao je jedan od recenzenata knjige, pomoćnik direktora Zavoda Goran Sekulić obraćajući se publici. Do danas, ovakva knjiga mogla se naći jedino u inostranstvu, i od izuzetnog je značaja što tako celovitu studiju o jednoj vrsti danas ima i Srbija. Autor je uspeo da animira brojne stručnjake i naučnike, i da u pripremi monografije sabere izuzetno veliki broj aktuelnih podataka o beloglavom supu iz celog sveta, što je obezbedilo naročiti kvalitet ove studije, čime se podigla lestvica u izdavaštvu o zaštićenim vrstama kod nas, rekao je. Međutim, uprkos stručnosti koja je evidentna, tekst knjige je zadržao čitkost i razumljivost za širi krug publike. Knjiga će poslužiti naučnicima i stručnjacima u ovoj oblasti, i svima koji se bave zaštitom prirode, ali istovremeno, sigurno će predstavljati podstrek onima koji tek počinju da se bave pticama, kao što su to svojevremeno bile monografije o orlu bradanu i surom orlu istog autora, zaključio je Sekulić.

Predstavljajući svoje najnovije delo, autor monografije Bratislav Grubač objasnio je da je monografija o beloglavom supu nastala s ciljem da se „iznese kompletan pregled života i problema zaštite ove interesantne, ugrožene i simbolične ptice na jedan stručan i pristupačan način koja bi bila uvod u dalja istraživanja i zaštitu ove ugrožene vrste kod nas, Balkanu i uopšte“.

„U knjizi sam prikazao opštu biologiju i zaštitu ove veličanstvene ptice u svetu (odnosno njenom arealu), s posebnim osvrtom na područje Balkana i Evrope u savremenom periodu. Knjiga predstavlja sintezu mojih bibliografskih i terenskih istraživanja. Koristio sam preko 400 referenci, koje uključuju i veći broj mojih publikovanih i nepublikovanih podataka dobijenih tokom istraživanja ove vrste u Srbiji, Makedoniji i drugim oblastima. U knjizi je prikazano 127 autentičnih fotografija vrste koje su snimljene u raznim područjima, od raznih autora. Takođe, date su dve originalne mape rasprostranjenosti vrste u svetu i Mediteranu.“

Bratislav Grubač je ovom prilikom izrazio naročitu zahvalnost svima koji su pomogli da nastane knjiga, pre svega direktoru Zavoda Александру Драгишићу, kako na ideji da se uopšte jedna ovakva monografija kod nas objavi, tako i na velikoj подршци tокоm припреме и израдe ove knjige koja je zahtevala angažovanje i velike napore tima ljudi, zatim recenzentima ‒ dr Metodiju Velevskom (Skoplje, Makedonija) i Goranu Sekuliću (Zavod za zaštitu prirode Srbije), kao i drugim brojnim saradnicim koji su dali veliki doprinos i pomogli pri izradi ove knjige. Na objavljivanju monografije o beloglavom supu čestitali su i izrazili svoje zadovoljstvo zbog ovakvog izdavačkog podruhvata Zavoda i prisutni gosti, Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zавода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, БиХ, Синиша Митровић директор Центра за природне ресурсе «Натура» (управљача СРП «Клисура реке Трешњице»), орнитолог Војислав Васић и шеф ренџерске службе «Резервата Увац д.о.о». Марко Обућина. Из њихових навода, могло се закључити да ће овом представљању уследити промоције књиге широм Србије, али и ван њених граница.

Zbog velikog interesovanja javnosti, izložba fotografija „Priroda Srbije 2014“ izložena je u galerijskom prostoru Ustanove kulture „Parobrod“ u Beogradu. Izložba će trajati do 17. marta 2015. godine.

_____________________________________________________

„Beloglavi sup je jedna od najvećih letećih vrsta ptica na svetu, sa rasponom krila do 280 cm i sa težinom koja dostiže 11 kg. Vrsta je prilagođena isključivo ishrani uginulim životinjama, prvenstveno krupnim papkarima. Ima izuzetno važnu sanitarnu ulogu u prirodi, u suzbijanju zaraznih bolesti kod domaćih i divljih životinja. U potrazi za hranom leti isključivo jedrećim i klizećim letom, pri čemu troši veoma malu količinu energije. Zbog svog izgleda i ponašanja - ishrane uginulim životinjama, predmet je raznih verovanja - od verovanja da su božanska bića, do toga da su bića koja donose smrt i nesreću. Razne figure beloglavog supa u starom Egiptu su često predstavljale najveća božanstva - boginju Nekhbet i boginju Mut. Takođe, figure dvoglavog beloglavog supa se sreću kao simboli i kod srednjovekovne srpske vlastele od 12. do 14. veka (kod Mrnjavčevića, Nemanjića, Lazarevića i Čarnojevića) koji u suštini predstavljaju dvoglavog beloglavog orla (koji je preuzet kao vizantijski simbol snage i moći države). Beloglavi sup je, kao većina lešinara, ugrožena vrsta na većem delu areala. U celom svetu populacija beloglavog supa iznosi oko 40 000 parova. Posle velikih akcija zaštite u Srbiji je brojnost podignuta na oko 145 parova. Borba za njenu zaštitu u Evropi i svetu traje punih pet decenija. Ona se nastavlja sa istom neizvesnošću“ (iz izlaganja Bratislava Grubača).

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.