Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O vrstama na IUCN Crvenim listama

IUCN, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Komercijalna banka organizuju u petak, 20. marta u 17:00 časova, otvaranje izložbe „Sačuvajmo čudesne vrste“, povodom obeležavanja 50 rođendana IUCN Crvene liste ugroženih vrsta, u KomBank Art holu (Makedonska 29. Beograd).

Izložba posvćena IUCN Crvenoj listi predstavlja bogatu zbirku informacija o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju vrste, o njihovim ekološkim potrebama, staništima i o merama zaštite koje je potrebno preduzeti u cilju smanjenja ili sprečavanja stepena izumiranja.

Posetioci izložbe imaće priliku da saznaju činjenice o zaštiti životinja kako u svetu, tako i kod nas. Samo neke od informacija koje posetioci mogu dobiti su: da je dabar jedno vreme nestao iz Srbije i da su sve tri vrste kornjača koje žive u Srbiji procenjene kao ugoržene.

Vrste su u prošlosti izumirale određenom dinamikom – jedna vrsta na milion, svake godine. Današnji stepen izumiranja je od 100 do 1 000 puta veći od istorijskog proseka i prevazilazi evolucioni potencijal vrsta. Ipak, izumiranje nije jedini problem, jer iako su vrste prisutne u divljini, njihov broj može pasti na nivo odakle nema povratka i nestanak je neizbežan. Stoga, ovom izložbenom postavkom, želimo da skrenemo pažnju javnosti da čovek mora da postane svesniji o uticaju koji ima na vrste sa kojima deli Planetu.

Izložba će trajati do 24. marta, a ulaz u KomBank Art hol je besplatan.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.