Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

OŠ Vladislav Ribnikar: kada zmija gostuje

Na poziv Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, 18. marta 2015. za više od stotinu đaka ove škole organizovano je predavanje o gmizavcima Srbije, koje je održao herpetolog Zavoda mr Rastko Ajtić.

Uz srdačnu dobrodošlicu direktora Snežane Knežević i pomoćnika direktora Sanje Terić, a zatim gostoprimstvo i pomoć nastavnika Marijane Godan, održana su dva predavanja posvećena junaku koji je često, sasvim neopravdano, na lošem glasu i neomiljen među ljudima – zmiji. Međutim, ovog dana sve je bilo drugačije. Zainteresovani đaci, željni da čuju o divljim životinjama iz prirode, upijali su objašnjenja o tome zašto i kako se izučavaju gmizavci, šta sve predstavlja pretnju ovim životinjama, i zašto je važno da one opstanu u prirodi. Zmije su zaštićene vrste, a šta to znači, herpetolog je objasnio u nizu primera, a zatim se o ovome poveo živi razgovor koji nije uspeo da prekine ni zvuk školskog zvona. Pažljiva publika pokazala je da je od straha od zmija mnogo jače razumevanje da se priroda mora očuvati, a životinje zaštititi u carstvu divljih vrsta. – Šta mislite, šta bi trebalo da radimo kako bismo sačuvali i zaštitili zmije? – pitao je Rastko Ajtić svoje slušaoce. Odgovora je bilo raznih, predloga dobronamernih, ali jedan učenik je lakonskim odgovorom pomogao da se brzo objasni suština – Pa najbolje ćemo ih zaštiti ako ne radimo ništa! Ako im ljudi što manje smetaju i što manje menjaju sredinu u kojoj žive, stiglo je objašnjenje. Uskoro potom, usledilo je čuđenje, a zatim oduševljenje. – Ko se boji zmija? – pitao je Rastko, i nekoliko ruku pojavilo se u vazduhu. Zatim se iz malog platnenog džaka pojavio još jedan gost škole, kukuruzni smuk, dobroćudna, druželjubiva zmija neobične svetlo-narandžaste boje. Neverica je brzo prošla, i đaci su se utrkivali da dotaknu miroljubivu životinju. I oni koji su imali najveću bojazan, uskoro su se razoružano divili njenoj ljupkosti i šarama. Strah je nestao, ali su već sledili drugi časovi, uz obećanje da će Zavod i u nekim drugim akcijama upriličiti nove obrazovne sadržaje.

Da su učenici ove škole pravi zaštitari prirode, pokazalo nam je i papirnato cveće pobodeno u zelenim alejama u blizini, sa porukom da ribnikarci mole svoje sugrađane da čiste iza svojih četvoronožnih ljubimaca i čuvaju zelenilo. Priroda može da se voli i u srcu Grada.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.