Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Upotreba GIS alata u zaštiti prirode na međunarodnom forumu

Predstavnik Zavoda, stručnjak za informacione tehnologije, učestvovao je u radu međunarodnog GIS foruma koji je održan od 18. do 20. marta 2015. godine u Zagrebu i Rovinju, Hrvatska. Već tradicionalni skup, ove godine posvećen je praktičnim rešenjima i inovacijama na polju GIS tehnologije. Skup je organizovalo preduzeće „GisData“, vodeće u regionu za izradu softvera za potrebe geografskih informacionih sistema.

Međunarodni GIS forum okupio je stručnjake iz ove oblasti iz zemalja u regionu - Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, kako bi se upoznali sa najsavremenijim rešenjima i mogućnostima primene geografskog informacionog sistema u različitim razvojnim oblastima.

Tokom Foruma, učesnici su imali prilike da razmene iskustva iz praktične primene GIS alata u svakodnevnom radu, kako državnih ustanova različitog delokruga rada, tako i privatnih kompanija koje koriste ovu tehnologiju. Posebna pažnja posvećena je korišćenju GIS alata u cilju ubrzavanja procesa rada i odlučivanja. Među novinama na Forumu, bilo je i korišćenje mini letilica (mini dron i kvadkopteri) u snimanju terena i ubrzavanju procesa kartiranja kombinovanjem tehnologija – snimci iz vazduha uz odgovarajući softver.

Stručnjak Zavoda Željko Todorović između ostalog, učestvovao je u radionici o GIS rešenjima za potrebe ekosistema, vode, vazduha, poljoprivrede, šuma i zaštite prirode. Uz radioničarski rad o mogućnostima primene GIS alata u ovim oblastima, stvorena je prilika i za upoznavanje sa iskustvima iz okolnih zemalja, kao i najsavremenijim tendencijama njihove primene u zaštiti prirode.

Da je zaštita prirode imala svoje posebno mesto na Forumu, potvrdila je i poseta jami Baredine u okviru programa skupa, gde je, na samom terenu, predstavljen jedan od načina održivog korišćenja zaštićenog područja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.