Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Ugasite svetlo - „Sat za našu planetu“

Sa pozivom da isključivanjem svetla osvetlimo problem, i ove godine međunarodna organizacija Svetski fond za prirodu – WWF, 28. marta u više gradova Srbije organizuje akciju „Sat za našu planetu“.

Centralne manifestacije u okviru akcije „Sat za našu planetu“ biće održane u subotu, 28. marta 2015. godine, od 20:30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju.

„U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije „Sat za našu planetu“, koju organizuje WWF – Svetski fond za prirodu. Inicijativa „Sat za našu planetu“ nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

– Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu – izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji. – Od kritične važnosti je smanjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 28. marta i uključe se u akciju „Sat za našu planetu“ – dodala je Dimović.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila rekord – obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.

Centralne manifestacije u okviru akcije „Sat za našu planetu“ biće održane u subotu, 28. marta 2015. godine, od 20:30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju. U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom „Isključi svetlo, osvetli problem“, a nastupaće i dečji hor „Kolibri“. Posetioci će moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo okretanjem pedala na stacionarnim biciklima „osvetliće problem“ i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenama“.

Dodatne informacije:

Aleksandra Stamenković, WWF Communications Officer, 069 10 30 260, astamenkovic@wwfdcp.org

Nevena Spasić, Chapter 4 Communication Consulting, PR Consultant, 065 34 47 196, n.spasic@chapter4.at

http://wwf.rs

https://www.facebook.com/WWFSerbia

https://twitter.com/WWFinSerbia

Preuzimanje materijala:

http://wwf.panda.org/sr/sat_za_nasu_planetu/materijali/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.