Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Svetski dan voda obeležen u Nišu

Ove godine, Radna jedinica Zavoda u Nišu pridružila se JKP „Naissus“ u obeležavanju Svetskog dana voda. Dana 23. marta organizovana je akciji pod nazivom „ŠETNJA ZA VODU“, čime se i Grad Niš upisao na svetsku mapu gradova koji na poseban i organizovan način obeležavaju ovaj dan.

Akcija „ŠETNJA ZA VODU“ predstavljala je centralnu manifestaciju u oviru obeležavanja Svetskog dana voda. Oko 350 učenika niških osnovnih škola, čiji su radovi odabrani na likovnom konkursu, okupilo se na Trgu Kralja Milana. Uz pratnju organizatora, posebno opremljeni za ovu priliku (rančevi, majice, kačketi i flašice vode) krenuli su u šetnju ka izvorištu Medijana, kako bi se bar na ovaj dan poistovetili sa svojim vršnjacima koji zbog nedostatka pijaće vode u njihovim zemljama svakodnevno prelaze po više kilometara.

Na izvorištu Medijana, deca su obišla jedno od devet jezera, fizičko-hemijsku laboratoriju, kao i fabriku vode (pumpe, bistračice, komandni pult) i tom prilikom se upoznali sa načinom i tehnikom dobijanja vode za piće u Nišu. Nakon toga, stručni saradnici Zavoda, Dragan Nešić i Dragana Nedeljković, održali su dve tematske prezentacije o značaju voda i o ulozi Zavoda u zaštiti voda.

Takođe, dana 19. marta, na poziv osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Niša, saradnici Zavoda uzeli su učešće u tribini povodom obeležavanja Svetskog dana voda. Održano je tematsko predavanje, a zatim su saradnici Zavoda odgovarali na brojna pitanja učenika na temu zaštite voda i uloge Zavoda na zaštiti prirode i očuvanju bio/geo diverziteta.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.