Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Posle prikazivanja u Beogradu izložba „Sačuvajmo čudesen vrste“ na Festivalu nauke u Nišu

Nakon Beograda, gde je bila izložena u periodu od 20. do 29. marta u KomBank Art holu, izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“, posvećena obeležavanju 50 rođendana IUCN Crvenim listama ugorženih vrsta seli se u Niš. Izložba će biti postavaljena kao deo nastupa Zavoda za zaštitu prirode Srbije u okviru 7. Festivala nauke „Nauk nije bauk“ koji se održava 03. i 04. aprila na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Postioci Festivla nauke u Nišu, imaće priliku da obilaskom izložbe kako su istakli otvarajući izložbu u Beogradu Boris Erg, direktor Kancelarije za Jugositočnu Evropu IUCN-a i dr Mario Lukinović, pomoćnik direktora Zavoda saznaju mnoge zanimljivosti o vrstama koje moramo da sačuvamo i vide fotografije vrsta koje se nalaze na Svetskoj crvenoj listi, kao i one koje su retke i ugrožene kod nas. Pomoćnik direktora Zavoda, ovom prilikom istakao je i da Zavod u saradnji sa naučnim institucijama radi na istraživanju i prikuljanju podataka kako bi pored Crvene knjige flore i Crvene knjige dnevnih leptira uskoro bile objavljene i knjige koje obrađuju kičmenjake naše zemlje, od kojih će prve biti za vodozemce i gmizavce. Ujedno najavivši da će Zavod u cilju unapređenja rada u zaštiti prirode, ove godine biti domaćin Svetskog kongresa biodiverzitea i Godišnjeg sastanka direktora evropskih agencija i zavoda za zaštitu prirode članica ENCA mreže i da će se prvi put u našoj istoriji organizovati stručna istraživanja biljnih i životinjskih vrsta na prostru manastira Hilandar. Dok je direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu IUCN Boris Erg istakao da je „Crvena lista ugroženih vrsta barometar stanja živog sveta i prvi je pokazatelj koje mere je neophodno preduzeti kako bi smo očuvali prirodu i njene vrednosti“.

Posetioci 7. Festivala nauke u Nišu, na štandu Zavoda moći će da pogledaju eksponate koji prikazuju odlike geonasleđa istočne Srbije i retke biljne i životinjske vrste okoline Niša.

Istovremeno, u Nišu će posetioci 16. Međunarodnog sajma turizma u okviru 2. Konferencije o avanturističkom turizmu i aktivnom odmoru u prirodi, imati priliku da saznaju nešto više o u svetu popularnom programu za turiste „Birdwatching”. Prezentaciju na temu „Posmatranje ptica u Srbiji – strast, novi izazovi i sport“ predstaviće saradnik Zavoda, Miloš Radaković. Konferencija je zakazana za 03. april, sa početkom u 11 časova, u VIP sali za prezentacije sportskog centra „Čair“ u Nišu.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.