Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Program ambijentalne nastave za osnovce

Učenici III3 razreda novobeogradske OŠ „Milan Rakić“ su u utorak 24. marta zamenili svoju školsku učionicu prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovom prilikom deca su u Zavodu imala časove predviđene programom rada i nastavnim planom, tako što su iz svih predmeta kao osnovu za učenje imali teme iz prirode. Kako bi nastava bila prilagođena ambijentu i sadržajima koje su učenici mogli da vide u Zavodu, časove iz srpskog, matematike, sveta oko nas i muzičkog kreirala je njihova učiteljica Snežana Miletić. Tim stručnjaka Zavoda je realizovao tematske prezentacije i radionice u zaštiti prirode u koordinaciji Nataše Panić, rukovodioca grupe za obrazovno-izdavačku delatnost, tako da sadržaj bude adekvatan oblastima i tehnikama učenja za dečji uzrast.

Nastavni dan u Zavodu za učenike III3 OŠ „Milan Rakić“, započeo je obilaskom izložbene postavke „Zaštita prirode Srbije“. Kroz izložbenu postakvu decu je provela Maja Radosavljević objašnjavajući kako se štite prirodne vrednosti, šta čini bio i geo diverzitet naše zemlje i koje retke biljne i životinjske vrste žive u našim nacionalnim parkovima. Nova saznanja, uz vođenje njihove učiteljice Snežane Miletić, deca su povezivala sa gradivom iz predmeta Priroda i društvo i Čuvari prirode, obrađujući teme staništa, lanac ishrane i životne zajednice.

O karakteristikama i potrebi zaštite ugroženih vrsta deca su učila kroz interaktivne obrazovne igraonice: „Eko skakalica“, „Medveđa staza“ i „Da li sam viši od medveda?“, koje su vodile Maja Radosavljević i Nataša Panić. Dok su deca učila kroz igru, saradnici Zavoda su imali priliku i da na zanimljiv način saznaju šta su đaci, kao nova znanja, usvojili tokom obilaska izložbe. U dobroj atmosferi i zadovoljni pokazanim znanjem i veštinama, u eko igraonici deca su nastavila sa časom srpskog jezika analizirajući pesmu Branka Radičevića „Cic – Ribačeta san“.

Posebno interesovanje učenika izazvala je i prezentacija o zaštiti insekata, zbirke insekata i muzejski eksponat stršljenovog gnezda, koje je predstavila entomolog Aleksandra Zatezalo. Pod utiskom prezentacije o zaštiti insekata deca su na primeru pesme „Idu mravi“ u Zavodu vežbala dvotakt na času muzičkog i crtala insekte na času likovnog. Tema fauna riba je bila inspiracija za čas matematike, kada su deca učila razlomke na primerima odnosa veličine različitih vrsta riba. Da na času matematike nauče i o karakteristikama i ugroženosti riba, koje su im i služile kao osnova za postavljanje zadataka, deci je pomogao ihtiolog Nenad Sekulić.

Za pokazano interesovanje i znanje o prirodi, a kao podsticaj za dalje učenje, deca su od Zavoda dobila prvi broj Eko zabavnika „Svet prirode“. U znak zahvalnosti što im je omogućeno da imaju ambijentalnu nastavu u Zavodu, učenici III3 OŠ „Milan Rakić“ su Zavodu poklonili svoju zbirku životinja od plastelina, koju su napravili specijalano za ovu priliku.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.