Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O fotografiji prirode

Povodom otvaranja izložbe fotografija „Priroda Srbije 2014“ u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, 06. aprila, organizovan je obrazovni susret predstavnika Zavoda i učenika beogradskih srednjih škola koji učestvuju u ekološkim programima Centra.

Izložbu je srednjoškolcima predstavio Dejan Vukićević, urednik izložbe objašnjavajući propozicije konkursa i kako napraviti dobru fotografiju sveta prirode i ujedno pozivao učesnike susreta da se uključe u foto konkurs za tekuću godinu. Dok su učenici održali multidisciplinarnu video prezentaciju prikazujući kako oni shvataju zaštitu životne sredine i koje je aktivnosti neophodno preduzeti za poboljšanje trenutnog stanja. Stručno mišljenje o prezentaciji učenika dali su biolozi Zavoda mr Verica Stojanović i mr Rastko Ajtić pohvalivši sveobuhvatnost sagledavanja teme i povezivanje sa stanjem u praksi i potrebom intenziviranja određenih aktivnosti kod nas kao što je reciklaža. Stručnjaci Zavoda su učenicima dali i smernice za dalja tematska istraživanja i angažovanje u zaštiti prirode.

Tokom trajanja izložbe u galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, Zavod i DKC organizovaće radionice o fotografiji prirode za beogradske osnovce. Prva radionica biće održana 14. aprila u periodu od 11:00 do 13:00 časova, kada će se učesnicima dati instrukcije i saveti o fotografisanju u prirodi, a zatim će se rad nastaviti u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, u vidu svojevrsnog foto safarija. Sutradan 15. aprila, u istom vremenskom periodu, učesnici će zajedno sa instruktorima odabrati najbolje radove koji će učestvovati u foto konkursu „Priroda Srbije 2015“. Nakon odabira fotografija osnovci koji se budu oprobali u fotografisanju prirode imaće priliku da pokažu svoje znanje u „Eko kvizu“ kroz igre spretnosti i memorije.

Instruktori radionica biće fotografi prirode Violeta Milutinović i Zoran Milutinović, dok će „Eko kviz“ realizovati predstavnici Zavoda Nataša Panić i Bojana Rakočević. Izložba fotografija „Priroda Srbije 2014“ može se pogledati u galeriji Dečjeg kulturnog centra do 22. aprila 2015. godine.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.