Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O značaju bio i geo diverziteta na festivalu nauke u Nišu

Festival „Nauk nije bauk“ održava se na Elektronskom fakultetu u Nišu već sedam godina sa ciljem da zainteresuje najmlađe za nauku, da podstakne mlade talente i podrži kreativne ideje mladih. Posetioci Festivala imalu su priliku da se u okviru prezentacija, postavki, radionica eksperimenata i predavanja upoznaju sa naučnim dostignućima u različitim oblastima prirodnih i društvenih nauka.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pridružio se Festivalu po prvi put kako bi posetiocima ukazao na značaj očuvanja bio i geo diverziteta. Postavku pod nazivom „Sačuvajmo prirodu Srbije“ činile su neke od retkih vrsta insekata, herbarski primerci retkih i ugroženih biljnih vrsta. Posetioci su imali priliku da kroz razgovor sa stručnim saradnicima saznaju o značaju retkih vrsta biljaka i životinja kao i to da je njihovo sakupljanje i uznemiravanje, degradacija i uništavanje njihovih staništa strogo zabranjeno.

Na štandu Zavoda posetioci su imali priliku i da se upoznaju sa speleologom, speleološkom opremom i radom speleologa na zaštiti prirode, ali i da zajedno sa geomorfologom Zavoda proučavaju uzorke fosila i minerala sa prostora istočne Srbije.

Za vreme Festivala u holu Elektronskog fakulteta prikazana je i postavka Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN SEE) „Sačuvajmo čudesne vrste“ posvećena obeležavanju 50. rođendana IUCN Crvene liste ugroženih vrsta. Izložba je posetiocima Festivala pružila brojne informacije o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju biljne i životinjske vrste, kao i o merama zaštite koje je potrebno preuzeti u cilju njihovog očuvanja. Izložbena postavka se može videti i od 22. aprila u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zapslenih u obrazovanju (Pariske komune bb, Niš).

Više informacija o festivalu „Nauk nije bauk“ možete pronaći na sledećem linku:

http://festivalnauknijebauk.edu.rs/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.