Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

RADNI DAN ZA PRIRODU – uklanjanje invazivnih vrsta u Starom Slankamenu

Povodom obeležavanja Dana zaštite prirode u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Opština Inđija, MZ Stari Slankamen, TO Inđija i JKP „Komunalac“ – Inđija organizuju 16. aprila, Radni dan za prirodu, u Starom Slankamenu.

U cilju očuvanja biološke i geološke raznovrsnosti i promocije prirodnih vrednosti ovog dela Podunavlja i uređenja šetne staze kao pripremne aktivnosti za izdvajanje i nominaciju Geoparka „Leslend“, učesnici akcije će uklanjati invazivne divlje vrste, pre svega bagremac, na prostoru između reke Dunav i neogenog odseka u Starom Slankamenu.

Ovom prilikom, učesnici će mehanički uklanjati bagremac i druge invazivne biljne vrste, premazivati sveže ostatke panjeva trans-lokacionim herbicidom i pomagati u sakupljanju i odvoženju otpada.

Okupljanje učesnika zakazano je za 10:00 časova u Starom Slankamenu u vikend naselju „Zagrad“ (uzvodno od Starog Slankamena), prostor ispred neogenog i lesnog odseka i korita reke Dunav. Za sve učesnike akcije obezbeđeni su hrana i voda, dok je neophodno poneti terensku odeću i obuću.

Pres konferencija zakazana je za 12:00 časova na namenskom punktu na platou ispred vikendica, kada će na pitanja novinara odgovarati predstavnici Ministarstva, Sekretarijata, Opštine Inđija i zavoda za zaštitu prirode

U slučaju lošeg vremena, umesto radne akcije, biće održan promotivni program u sali za pres konferencije bolnice dr Borivoj Gnjatić u Starom Slankamenu, sa početkom u 10:00 časova.

Više informacija o Radnom danu za prirodu možete naći u priloženom Pozivu sa programom

O danu Zaštite prirode

Za Dan zaštite prirode ustanovljen je 11 april Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, s ciljem da se javnost podseti na značaj očuvanja prirode Srbije.

Za datum je odabran 11. april budući da je na ovaj dan 1949. godine, prvi put institucionalno zaštićeno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

U Srbiji je trenutno oko 6,4 odsto teritorije pod zaštitom, a još oko dva odsto teritorije je u postupku zaštite. Do danas je zaštićeno 464 prirodnih dobara, i 2613 divljih vrsta flore, faune i gljiva. Prioritet u zaštiti prirode je povećanje procenta teritorije Srbije pod zaštitom, ali i primena savremenih evropskih standarda u uspostavljanju zaštite i upravljanju zaštićenim područjima.

PREUZMI OVDE LIFLET

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.