Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto safari u botaničkoj bašti „Jevremovac“ i eko kviz

Povodom gostovanja izložbe fotografija „Priroda Srbije 2014“, stalnog Foto konkursa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Foto saveza Srbije u galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, organizovana je 14. i 15-tog februara radionica o fotografiji i eko kviz za beogradske učenike. Da učestvuju u radionici odazvali su se učenici od sedam do sedamnest godina.

Radionicu o fotografiji prirode vodili su fotografi prirode Zoran Milutinović i Violeta Milutinović. Prvog dana realizacije radionice, pre izlaska na teren, u prostorijama Dečjeg kulturnog centra Violeta i Zoran Milutinović objasnili su učenicima kako da naprave dobru fotografiju sveta prirode, savetujući ih kako da se postave naspram svetlosti, kako da postave kompoziciju, kako da fokusiraju detalj koji žele da istaknu na fotografiji i sl. Kako primena ovih pravila čini dobru fotografiju prirode pokazala je direktorka galerije Lidija Seničar na primerima radova sa izložbene postvake „Priroda Srbije 2014“. Nakon dobijenih instrukcija, radionica je nastavljena u Spomeniku prirode „Botanička bašta Jevremovac“, gde je organizovan svojevrsni foto safari u prirodi. Uz objašnjenja vodiča o pojedinim retkim vrstama kod nas i u svetu koje se nalaze u Bašti, mladi fotografi su napravili brojne radove kroz koje su pokazali šta su oni zapazili i kako su videli prirodne vrednosti i retkosti koje se ovde čuvaju.

Drugog dana radionice u Dečjem kulturnom centru, učesnici su predstavili po svom izboru deset svojih najuspešnijih fotografija. Da od deset fotografija izaberu jednu sa kojom će učestvovati u Foto konkursu „Priroda Srbije 2015“ , pomogli su im Violeta i Zoran Milutinović, imajući ulogu stručnog žirija. Imajući u vidu da po propozicijama Foto konkursa svaka fotografija mora pored imena autora imati i naziv rada, učesnici su zajedno smišljali naziv za odabrane fotografije.

Da pored toga što umeju da primete raznovrsne detalje sveta prirode, učesnici radionice su pokazali da o prirodi dosta i znaju učestvujući u Eko kvizu, kada su rešavajući ukrštene reči, puzle i lavirinte odgovarali na pitanja o retkim i ugroženim vrstama u Srbiji. Za učešće u Eko kvizu, deca su od Zavoda dobila Eko zabavnik: Svet prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.