Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zavod obeležio 67. godina rada

Zavod za zaštitu prirode Srbije obeležio je 30. aprila, godišnjicu svog postojanja, zajedno sa brojnim predstavnicima državnih organa, upravljača zaštićenih područja, lokalnih samouprava, nevladinih i međunarodnih organizacija i medija, svima onima s kojima razvija dugogodišnju uspešnu saradnju i partnerstvo u zaštiti prirode.

Povodom 67. godina postojanja i rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije, direktor Zavoda Aleksandar Dragišić, pozdravljajući prisutne, u svom obraćanju osvrnuo se na neke od glavnih postignuća Zavoda, ali ujedno najavio i buduće aktivnosti Zavoda: -U oblasti u kojoj delujemo, oblasti zaštite prirode, morao bih da konstatujem da smo učinili značajne, pre svega kvalitatativne pomake napred, uprkos složenosti i ozbiljnosti zadataka i ciljeva koje smo postavili. Na osnovu studija zaštite Zavoda povećan je procenat zaštićene teritorije Srbije na 6,38 odsto, što predstavlja više nego dvostruko povećanje u odnosu na prethodni dvogodišnji period. Mi svakako sa ovim povećanjem ne možemo biti zadovoljni, i očekujemo da ćemo nastaviti sa intenzivnim radom na povećanju broja zaštićenih prirodnih dobara, uz podršku naših saradnika u zaštiti prirode, rekao je direktor Zavoda.

Pored rada na zaštiti prirode, i u mnogim drugim oblastima delatnosti ove ustanove učinjeni su pomaci, čiji će se rezultati tek videti u budućnosti, naglasio je direktor. Neki od tih poslova koji su započeti, i koji će biti nastavljeni, jesu istraživanja prirode i prirodnih vrednosti okoline Svetog manastira Hilandar, gde Zavod ima čast i privilegiju da prvi put u 900 godina vrši istraživanja. Zavod će biti domaćin i organizator Svetskog kongresa biodiverziteta krajem ove godine i organizator i domaćin sastanka predstavnika evropskih ustanova u zaštiti prirode. U toku je rad na brojnim studijama zaštite, što će sve doprineti većem procentu zaštite, ali i unapređenju zaštite prirode u Srbiji, rekao je direktor ovom prilikom. – Neće biti lako zadržati ovakav tempo rada kojeg smo imali do sada, ali ćemo iznaći mogućnosti da, uprkos svim teškoćama, u tome uspemo. Zato će nam biti dragocena neophodna podrška u jačanju naših kapaciteta, kao i nastavak dobre saradnje koju smo ostvarili sa brojnim ustanovama i organizacijama – zaključio je Dragišić.

Čestitke Zavodu i želje za daljim uspešnim radom i saradnjom izrazio je i Boris Erg, direktor Programske kancelarije IUCN za jugoistočnu Evropu, koji je ovom prilikom ujedno najavio da ova kancelarija uskoro dobija regionalni karakter, šireći svoje delovanje na čitav region istočne Evrope i centralne Azije.

Kao što je to već tradicija prilikom obeležavanja godišnjica Zavoda, predsednica Upravnog odbora Snežana Ristić i direktor Zavoda Aleksandar Dragišić uručili su zahvalnice zaposlenima Zavoda koji obeležavaju jubilej, deset godina rada u Zavodu, uz najbolje želje za ostvarenje daljeg napretka u radu.

Učesnici Dana otovrenih vrata za prirodu imali su priliku da pogledaju i prvo prikazivanje spota koji je u funkciji poziva za učešće na III Svetskom konkgrsu bidiverziteta koji se održava u Srbiji i spota za foto konkurs koji se organizuje kao deo realizacije Kongresa. Autor spotova je stručnjak Zavoda Milivoje Krvavac, a tekst govori glumica Anica Dobra.

Zavod za zaštitu prirode Srbije svoj dan, 30. april, proslavio je pod sloganom – Dan otvorenih vrata u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, pa su posteri štampani za ovu priliku prisutnim gostima predstavili glavne teme u aktivnostima Zavoda, a takođe bila su izložena i izdanja Zavoda, među kojima i najnovija - monografija „Beloglavi sup“, publikacije „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije, „Priručnik za sakupljanje zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva“ i druga.

Izjavu direktora Zavoda, povodom obeležavanja dana Zavoda možete preuzeti ovde

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.