Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Otvoren Izviđački centar „Gorski car“ Odreda izviđača „Sveti Sava“

Odred izviđača „Sveti Sava“ 25. aprila 2015. godine, obeležio je 15 godina uspešnog rada, otvaranjem Izviđačkog centra „Gorski car“ u selu Garaši, kod Aranđelovca.

Otvaranje je obeležila sadnja hrasta na mestu na kome se nalazilo zaštićeno stablo hrasta cera pod kojim je naš književnik Svetolik Ranković napisao roman „Gorski car“, po kome je izviđački centar nazvan. Centar je smešten u staroj, ali dobro očuvanoj školi u kojoj se udobno može smestiti i boraviti 30 izviđača i sadrži prostor za podizanje šatorskog naselja, sanitarni čvor, kupatila, vodu struju i dr.

Na svečanosti je posebno istaknuta uloga Centra u angažovanju Odreda izviđača „Sveti Sava“ u realizaciji programa za decu i mlade koji žive u Ustanovi za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Skupštine opštine Aranđelovac, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Turističke organizacije Aranđelovac, MZ „Garaši“, Narodnog muzeja Aranđelovac, Inicijativnog odbora za osnivanje odreda izviđača u Aranđelovcu i bratskih izviđačkih odreda.

Povodom otvaranja Izviđačkog centra i akcije sadnje hrasta, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije dr Mario Lukinović uputio je iskrene čestitke odredu „Sveti Sava“ na 15 godina rada i istrajnosti i da će otvoreni Izviđački centar postati mesto za još veći uspeh i nova druženja.

Ovom prilikom dr Mario Lukinović istakao je da:

„Realizacija ideje očuvanja uspomene na Spomenik prirode „Hrast cer – Zakus-zapis“ potekla od odreda „Sveti Sava“, predstavlja divan primer očuvanja vekovnih tradicija u našem narodu.

Stablo hrasta cera u Garašima bilo je zaštićeno kao spomenik prirode do 2010. godine, kada je skinut status zaštite odlukom Skupštine opštine Aranđelovac na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, s obzirom da je izgubilo reprezentativna svojstva Spomenika prirode. Kasnije je stablo palo i ostao samo deo debla, usled velike starosti i lošeg zdravstvenog stanja, kao i posledica truleži uzrokovane fitopatološkim i entomološkim oboljenjem.

Ostatak hrasta danas predstavlja svedočanstvo prošlih vremena, koji „pamti" mnoga zla i dobra vremena koje je naš narod prolazio kroz vekove. Mesto je gde se za vreme robovanja pod Turcima nalazila sudnica pod vedrim nebom, o čemu govori i inspiracija književnika Svetolika Rankovića da napiše roman „Gorski car“ iz koga se citirane reči nalaze na mermernoj ploči postavljenoj pored debla: „Pod zapisom velikim hrastom što se razgranao pred sudnicom stajahu nekoliko ljudi pa s čuđenjem posmatraju dramu koja se odigrava pred njima“.

Stablo je predstavljalo zapis, gde su meštani praznovali dan u godini koji su posvetili svetitelju za ispunjenje molitvi, želja i zaštite, a na pedesti dan Uskrsa, kada se održava litija. Zapis koji je bio aktivan polako odumire. U tradiciji našeg naroda je da kada dođe do propadanja zapisa, odnosno odumiranja usled starosti, sušenja ili pada, da se zapis obnavlja novom sadnicom.

Istorijski značaj ovog „svetog drveta", kako ga je još narod zvao, predstavlja vezanost meštana za zapis o kome sada svedoči samo deo debla“.

U ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pomoćnik direktora dr Mario Lukinović zahvalio se organizatorima akcije što novom sadnicom hrasta čuvaju uspomenu na spomenik prirode i svetinju sela i JP „Srbijašume" koje su podržale akciju poručivši učesnicima akcije „Svima nama želim da se okupimo pod ovim hrastom za mnogo godina kada on bude u svojoj punoj snazi i kada bude zaklanjao kao nekad, svojom krošnjom ceo ovaj plato.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.