Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Tribina u Somboru – kampanja za odgovorno korišćenje pesticida se nastavlja

Treća po redu tribina u okviru kampanje „Čujete i ne trujte! Orao pao!“ održana je 15. maja 2015. u Somboru, u Edukativnom centru za poljoprivrednike.

Kao i prethodne tribine održane u Odžacima i Apatinu, i ova tribina okupila je zainteresovane građane, predstavnike lokalne samouprave, različitih organizacija i medija, kako bi se ukazalo na problem i posledice trovanja pesticidima, i otvorio dijalog koji bi doprineo uspostavljanju odgovornijeg odnosa na ovim područjima u upotrebi pesticida, zaštiti divljih vrsta, ali i zaštiti životne sredine i zdravlja stanovništva.

Nakon tribine u zgradi Skupštine grada Sombora održan je Okrugli sto sa predstavnicima organa uprave i svih ostalih organizacija i subjekata uključenih u stručnu i pravnu zaštitu strogo zaštićenih vrsta na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Podršku kampanji i pomoć u organizaciji tribine u Somboru pružila je Poljoprivredna stručna služba u Somboru.

WWF – Svetski fond za prirodu pokrenuo je kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u prirodi pod nazivom „Čujte i ne trujte! Orao pao”. Kampanja se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u saradnji s Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP „Vojvodinašume”.

Povod za ovu inicijativu su sve češća trovanja strogo zaštićenih životinja kao posledica trovanja pesticidima. Žrtve nisu samo „nepoželjne” životinje već u velikoj meri i ugrožene i retke vrste, poput orla belorepana, ali i domaće životinje.

Radi podizanja svesti javnosti o odgovornom korišćenju pesticida, biće organizovane i tribine za širu javnost u okolini rezervata „Gornje Podunavlje“. Kako bi i oni najmlađi bili upoznati sa ovim problemom, osmišljen je i interaktivni čas biologije za učenike osnovnih škola posvećen zaštiti orla belorepana.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.