Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta i Evropskog dana parkova

Povodom obeležavanja Svetskog dana biodiverziteta i Evropskog dana parkova Zavod za zaštitu prirode Srbije, Javno preduzeće „Srbijašume“ i opština Niška Banja 25. maja 2015. godine organizuju promociju turističkih potencijala zaštićenih područja na teritoriji opštine Niška Banja i stručne monografije „Beloglavi sup“ u Centralnom parku Niške Banje.

Pored predstavljanja mogućnosti za programe održivog turizma specijalnih rezervata prirode „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“ i Parka prirode „Sićevačka klisura“, biće organizovana i izložba godišnjih pobedničkih radova na stalnom foto konkursu „Priroda Srbije 2014“. Izložba fotografija na slikovit način prikazuje prirodne vrednosti naše zemlje, koja je jedan od centara biodiverziteta Evrope.

Ovim povodom učesnicima će se obratiti Zoran Vidanović, predsednik opštine Niška Banja, Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Aleksandar Stamenković, direktor ŠG JP „Srbijašume i mr Danko Jović, šef RJ Zavoda u Nišu. O monografiji „Beloglavi sup“, govoriće recenzent Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda i autor Bratislav Grubač, stručni saradnik Zavoda.

Ujedinjene nacije su proglasile 22. maj za Svetski dan biodiverziteta u cilju podizanja svesti javnosti o značaju biodiverziteta i zaštite prirode. Teme obeležavanja Dana biodiverziteta, koja objedinjuje inicijative u svim delovima sveta je „Biodiverzitet za održivi razvoj“ kako bi se skrenula pažnja javnosti na činjenicu da raznovrsnost života na Zemlji predstavlja osnov za razvoj društva i blagostanje ljudi.

U cilju promocije zaštićenih prirodnih dobara i potrebe njihove zaštite i održivog razvoja EUROPARC Federacija ustanovila je 24. maj za Dan obeležavanja evropskih parkova prirode. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999. godine, od kada se održavaju različiti događaji u čast prirodnih dobara našeg kontinenta, kao i da se zajedničkim snagama ukaže na važnost zaštite i očuvanja ovih područja. Tema obeležavanja Evropskog dana parkova za 2015. godinu je „Priroda je naš posao“ (Nature is our business) u cilju ukazivanja na modele i primere održivog razvoja u zaštićenim područjima, odnosno da su zaštita prirode i razvoj mogući u praksi.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.