Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

„Bajfordova šuma“ na javnoj raspravi

Na osnovu pokrenutog postupka revizije zaštite Spomenika prirode „Banjička šuma“ koju je izradio Zavod, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda oglasio je javni uvid u akte zaštite Spomenika prirode „Bajfordova šuma“ i zakazao javnu raspravu o zaštiti ovog beogradskog zaštićenog područja.

Javni uvid u predlog akta o proglašenju zaštite, kao i Studije zaštite Spomenika prirode „Bajfordova šuma“ u Beogradu, organizovan je od 4. do 29. maja 2015. Dokumenta su dostupna na uvidu svakog radnog dana od 11 do 14 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda (27. marta 43-45, V sprat). Zainteresovani građani mogu se informisati, i davati svoje primedbe, sve do 29. maja 2015, kada će biti održana javna rasprava o predlogu akta o proglašenju zaštite i Studije zaštite Spomenika prirode „Bajfordova šuma“, sa početkom u 11 časova (Gradska uprava, Ul. 27. marta 43-45, V sprat).

Revizija Studije zaštite „Banjičke šume“ između ostalog, podrazumeva i promenu njenog naziva. Zavod za zaštitu prirode Srbije i Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda prihvatili su pokrenutu inicijativu da ovo zaštićeno područje dobije naziv „Bajfordova šuma“, u čast i zahvalnost Timotiju Džonu Bajfordu, poznatom britanskom režiseru, scenaristi, glumcu, koji je ne samo u kulturi Srbije, već i u brizi prema njenoj prirodnoj baštini, ostavio neizbrisiv trag. Proučavao je ptice Banjičke šume duži niz godina, i u periodu od 1986. do 1989. godine prikupio podatke za oko 70 vrsta ptica. Ovi podaci su iskorišteni u postupku istraživanja i valorizacijeprirodnog dobra, i kasnije sadržani u Studiji zaštite Zavoda na osnovu koje je ovo područje zaštićeno 1993. godine. Proglašavanjem „Bajfordove šume“, odaće se dužno priznanje, i zauvek sačuvati sećanje na Timoti Džon Bajforda, koji je kao stravstveni ornitolog amater i odličan poznavalac ptica Banjičke šume, dao ključni doprinos njenoj zaštiti.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.