Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Regionalna radionica za stručnjake i investitore „Vetroelektrane i zaštita životne sredine: uticaji na ptice i slepe miševe“

Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa Međunarodnom finasijskom korporacijom (International Finance Corparation IFC World Bank Group) i Privrednom komomorom Srbije organizuje Regionalnu radionicu za stručnjake i investitore „Vetroelektrane i zaštita životne sredine: uticaji na ptice i slepe miševe“, 27. maja 2015 u Beogradu (Privredna komora Srbije, Resavska 13-15, konferecijska sala br. 2) sa početkom u 10:00 časova. Radionica se održava u cilju pronalaženja najboljih rešenja za usklađen razvoj održivih izvora energije i zaštite prirode na primeru planiranja i izgradnje vetro parkova.

Ovom prilikom predstavnici privatnog sektora, državnih institucija i nevladinih organizacija razmatraće modele za bolju usklađenost projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije koje se realizuju u Srbiji i regionu.

Rad skupa otvoriće Stana Božović, državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije i Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U okviru radionice biće promovisani najbolji međunarodni standardi iz ove oblasti i analiziran kumulativni efekat vetroparkova na životnu sredinu, kao i potreba izrade kumulativne procene, koordinisanog monitoringa i upravljanje podacima i rizicima pre i nakon izgradnje vetro parkova u cilju usklađivanja korišćenja enegije vetra sa ciljevima zaštite prirode. Konkretna rešenja biće razmatrana i na primeru Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ gde se planira izgradnja većeg broja vetroparkova.

Dosadašnja iskustva zemalja sa razvijenim korišćenjem energije vetra su pokazala da vetroparkovi mogu imati uticaj na pojedine vrste ptica i na slepe miševe. Na osnovu dosadašnje prakse zemalja Evropske Unije, može se reći da se ovakvi uticaji mogu izbeći strateškim planiranjem i koordinacijom aktivnosti između sektora.

Program Regionalne konferecije možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.