Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Na sastanku rukovodilaca evropskih agencija i zavoda za zaštitu prirode (ENCA mreža) održanom u Beogradu

16. Plenarni sastanak rukovodilaca evropskih agencija i zavoda za zaštitu prirode (ENCA mreža) na temu „Obnovljivi izvori energije i zaštita prirode“ održan je u periodu od 18. do 20. maja 2015. godine u Beogradu. Domaćin ovogodišnjeg plenarnog sastanka ENCA mreže bio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Na sastanku su razmatrane teme: politika Evropske unije u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite prirode i primeri nacionalnih politika u ovoj oblasti. Uvod u rad skupa predstavaljalo je izlaganje direktora Zavoda Aleksandra Dragišića i zaključci i preporuke sa 15. Plenarnog sastanka održanog u Engleskoj koje je prezentovao Peter Brotherton iz organizacije koja je bila domaćin prošlogodišnjeg sastanka Natural England.

U okviru pojedinačnih sesija razmatrani su uticaji korišćenja energije vetra i vode na prirodne vrednosti, metode praćenja i procene uticaja kao i mere za njihovo otklanjanje ili ublažavanje. Posebna pažnja tokom diskusije posvećena je kumulativnom uticaju energetskih objekata na zaštitu prirode.

Razmena iskustava u strateškom planiranju razvoja korišćenja obnovljivih izvora energije više od 20 učesnika iz 16 evropskih zemalja predstavljala je osnovu za razmatranje izazova koje postavlja pred zaštitu prirode. Predstavljena iskustva u korišćenju vetra i vode obuhvatala su pitanja vezana za politiku, preporuke i smernice i primere dobre prakse u ovoj oblasti. Dok se diskusija o proceni kumulativnog efekta odnosila na primere zakonskih rešenja i njene primene u projektima i planovima realizacije vetro parkova i mini hidroelektrana.

Izlaganja koja su poslužila kao osnova za rad sastanka bila su:

1. Opening Speach, Aleskanadr Dragisic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

2. Nature protection in Serbia, Aleskanadr Dragisic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

3. Summary of 15th ENCA Meeting, Peterborough, Peter Brotherton (Natural England, UK)

4. European Commission Update, European Commission Update, Ian Jardine (EU commission, Belgium)

5. Renewable Energy developments and nature conservation- EU perspective (legislation, planning), Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

6. Country scale- planning, assessment, Harri Karjalainen (Parks and Wildlife Finland, Metsähallitus, Finland)

7. SEE region - status and trends (wind power, mini-hydro power plants), Ana Štrbenac (State Insitute for Nature Conservation, Croatia)

8. SEE region - status and trends (wind power, mini-hydro power plants), Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

9. Wind energy: policy, planning, standards for monitoring/assessment, mitigation, Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

10. Cumulative impacts, Keimpe Wieringa (PBL/Netherlands Environmental Assessment Agency, The Netherlands)

Završnicu sastanka predstavljao je IUCN Workshop o sistemu zaštite prirode i upravljanju zaštićenim područjima u zemljama EU na primeru Velike Britanije, Finske i Francuske. Skup za zainteresovanu javnost održan je pod nazivom “Zaštita prirode u Evropi Danas: od finskih tresetišta do mediteranskih laguna“ u organizaciji Svetske asocijacije za zaštitu prirode IUCN i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U okviru sastanka zvaničnici institucija za zaštitu prirode iz Evrope imali su priliku i da posete Specijalni rezervat prirode „Zasavica“.

Spisak učesnika sastanka možete preuzeti ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.