Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O evropskim iskustvima u zaštiti prirode na ENCA sastanku

U okviru sastanka rukovodilaca evropskih ustanova za zaštitu prirode (ENCA), 20. maja 2015. godine u sali Parobroda, Beograd, održano je predavanje na temu „Zaštita prirode u Evropi danas: od finskih tresetišta do mediteranskih laguna“, u organizaciji Zavoda i Programske kancelarije IUCN sa sedištem u Beogradu.

Kako je istakao Boris Erg, direktor Programske kancelarije IUCN, pozdravljajući skup, sastanak predstavnika evropske mreže ustanova za zaštitu prirode pokazao se i kao jedinstvena prilika za organizovanje interaktivnog predavanja prisutnih evropskih eksperata o savremenim iskustvima u zaštiti prirode. Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda, istakao je veliki značaj upoznavanja sa aktuelnim praksama u zaštiti prirode u evropskim zemljama, sa različitim rešenjima pitanja koja se, bez obzira na specifičnosti zemalja, svuda postavljaju kada je reč o zaštiti prirode i upravljanju zaštićenim područjima, kao i na značaj međusobne razmene znanja i iskustava i uspostavljanja dijaloga u ovoj oblasti.

Sistem zaštite prirode i pozitivna iskustva u Engleskoj predstavili su stručnjaci Peter Brothetron i Jessa Battersby iz Velike Britanije, o zaštiti prirode u Finskoj ovom prilikom govorio je Harri Karjalainen, Finska, dok je Naik Faucon, Francuska, predstavila sistem zaštite prirode u svojoj zemlji, kao i neka od aktuelnih problemskih pitanja kojima se bave zaštitari u Francuskoj. Predavanje je bilo interaktivnog karaktera, pa su stručnjaci iz inostranstva odgovarali na brojna pitanja zainteresovanih učesnika, što je potvrdilo uspešnost i značaj održavanja ovakvog skupa. Nakon zanimljivih predavanja i jednako dinamične diskusije, ostao je opšti utisak da se svaka od ovih razvijenih evropskih zemalja odlikuju specifičnim sistemima zaštite prirode i osobenim načinom upravljanja zaštićenim područjima, ali da se mogu pronaći i mnoge zajedničke teme, naročito u problemima koji se javljaju kada je reč o funkcionisanju i upravljanju zaštićenim područjima, različitim pritiscima na prirodu i ekosistemskim uslugama. Konačno, uprkos različitostima, na osnovu izlaganja evropskih eksperata moglo se uočiti da očuvanje prirode i uspešno upravljanje zaštićenim područjima neposredno zavise i od ukupnog društveno-ekonomskog razvoja zemlje.

Pomoćnik direktora Zavoda dr Mario Lukinović pozvao je ovom prilikom prisutne na skupu da učestvuju u radu Svetskog kongresa biodiverziteta kojeg Zavod organizuje zajedno sa Global Scientific Research Foundation, i koji će biti održan oktobra 2015. godine na Mokroj gori.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.