Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zaštićeno stanište „Veliko blato“ na javnoj raspravi

Za još jedno zaštićeno područje u Beogradu u toku je postupak uspostavljanja zaštite, nakon čega će prirodna baština prestonice biti bogatija za novo zaštićeno prirodno dobro. Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda oglasio je javni uvid i utvrdio termin javne rasprave o predlogu akta o proglašenju zaštite staništa, kao i Studiji zaštite „Veliko blato“ u Beogradu, na teritoriji gradske opštine Palilula.

Javni uvid na predlog akta o proglašenju zaštite staništa i Studije zaštite „Veliko blato“ započeo je 11. maja i trajaće sve do 5. juna 2015, do kada građani mogu slati svoje primedbe i predloge u vezi s predloženim dokumentima za zaštitu ovog područja. Javni uvid je organizovan svakog radnog dana od 11 do 14 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda (Ul. 27. marta 43-45, kanc. 502, V sprat).

Javna rasprava o predlogu akta o proglašenju zaštite staništa i Studije zaštite „Veliko blato“ biće održana 5. juna 2015. sa početkom u 12 časova u prostorijama Gradske uprave grada Beograda (Ul. 27. marta 43-45, sala 503, V sprat).

Jedno od beogradskih jezera Veliko blato nalazi se na teritoriji opštine Palilula, između prigradskih naselja Borče i Ovče. Smešteno u pojasu trske i vlažnih livada, odlikuje se divljom florom i faunom bogatom za gradske uslove. U pojasu vegetacije koja okružuje ovo vlažno stanište, stručnjaci su pronašli vredne predstavnike divljeg biljnog i životinjskog sveta, među kojima i dve vrste orhideje, strogo zaštićene vrste. Orhideje Orchis palustris Jacq. (barski veliki kaćunak) i Epipactis palustris (L.) Cr. (барска калужђарка), u Beogradu mogu se naći samo na Velikom blatu i predstavljaju izuzetnu retkost u Gradu. Na području Srbije njihova staništa su takođe retka, a populacije ugrožene usled stalnih negativnih uticaja. Pored prisustva retkih i ugroženih biljnih vrsta, ovo vlažno stanište je značajno i za ornitofaunu. Veliko blato je deo međunarodno značajnog područja za ptice „Ušće Save u Dunav“, a ujedno je i jedina gnezdilišna kolonija čaplji na užem području Beograda. Ove, i druge prirodne vrednosti koje je Zavod utvrdio, biće na javnom uvidu u okviru Studije zaštite, a zatim prezentovane na zakazanoj javnoj raspravi.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.