Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zaštićeno stanište „Veliko blato“ na javnoj raspravi

Za još jedno zaštićeno područje u Beogradu u toku je postupak uspostavljanja zaštite, nakon čega će prirodna baština prestonice biti bogatija za novo zaštićeno prirodno dobro. Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda oglasio je javni uvid i utvrdio termin javne rasprave o predlogu akta o proglašenju zaštite staništa, kao i Studiji zaštite „Veliko blato“ u Beogradu, na teritoriji gradske opštine Palilula.

Javni uvid na predlog akta o proglašenju zaštite staništa i Studije zaštite „Veliko blato“ započeo je 11. maja i trajaće sve do 5. juna 2015, do kada građani mogu slati svoje primedbe i predloge u vezi s predloženim dokumentima za zaštitu ovog područja. Javni uvid je organizovan svakog radnog dana od 11 do 14 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda (Ul. 27. marta 43-45, kanc. 502, V sprat).

Javna rasprava o predlogu akta o proglašenju zaštite staništa i Studije zaštite „Veliko blato“ biće održana 5. juna 2015. sa početkom u 12 časova u prostorijama Gradske uprave grada Beograda (Ul. 27. marta 43-45, sala 503, V sprat).

Jedno od beogradskih jezera Veliko blato nalazi se na teritoriji opštine Palilula, između prigradskih naselja Borče i Ovče. Smešteno u pojasu trske i vlažnih livada, odlikuje se divljom florom i faunom bogatom za gradske uslove. U pojasu vegetacije koja okružuje ovo vlažno stanište, stručnjaci su pronašli vredne predstavnike divljeg biljnog i životinjskog sveta, među kojima i dve vrste orhideje, strogo zaštićene vrste. Orhideje Orchis palustris Jacq. (barski veliki kaćunak) i Epipactis palustris (L.) Cr. (барска калужђарка), u Beogradu mogu se naći samo na Velikom blatu i predstavljaju izuzetnu retkost u Gradu. Na području Srbije njihova staništa su takođe retka, a populacije ugrožene usled stalnih negativnih uticaja. Pored prisustva retkih i ugroženih biljnih vrsta, ovo vlažno stanište je značajno i za ornitofaunu. Veliko blato je deo međunarodno značajnog područja za ptice „Ušće Save u Dunav“, a ujedno je i jedina gnezdilišna kolonija čaplji na užem području Beograda. Ove, i druge prirodne vrednosti koje je Zavod utvrdio, biće na javnom uvidu u okviru Studije zaštite, a zatim prezentovane na zakazanoj javnoj raspravi.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.