Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Promocija turističkih potencijala zaštićenih područja opštine Niška Banja i monografije „Beloglavi sup“

Povodom obeležavanja dva bitna datuma za zaštitu prirode Svetskog dana biodiverziteta i Evropskog dana parkova održana je 25. maja 2015. godine promocija turističkih potencijala zaštićenih područja na teritoriji opštine Niška Banja i izdanja Zavoda „Beloglavi sup“ u Centralnom parku Niške Banje. Događaj su organizovali Zavod za zaštitu prirode Srbije, opština Niška Banja i JP „Srbijašume“.

Događaj je otvorio Dragan Jovanović, zamenik predsednika opštine Niška Banja ističući značaj očuvane prirode za razvoj opštine i ukazao na inicijative koje se planiraju u cilju unapređenja zelenih vrednosti Banje. Prisutne je pozdravio i Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije, naglasivši potrebu partnerskog delovanja u zaštiti i aktivno učešće lokalnog stanovništva u upravljanju i razvoju prirodnih dobara. U uvodnom delu programa u ime upravljača zaštićenim područjima na teritoriji opštine Niška Banja prisutne je pozdravio Bojan Mitić iz Šumskog gazdinstva Niš JP „Srbijašume“ i pozvao učesnike skupa da zajedno organizuju posete obrazovnog karaktera prirodnim dobrima.

Karakteristike i vrednosti zaštićenih područja na teritoriji opštine Niška Banja, specijalnih rezervata prirode „Suva planina" i „Jelašnička klisura" i Parka prirode „Sićevačka klisura", predstavio je mr Danko Jović, rukovodilac Radne jedinice Zavoda u Nišu. Danko Jović je u tematskoj prezentaciji predstavio bio- i geo diverzitet ovih područja, najlepše destinacije za organizovanje poseta, mogućnosti za postavljanje staza za posetioce, kao i aktivnosti čoveka u ovim područjima koje ugoržavaju prirodne vrednosti. Da je najbolji put za realizaciju aktivnih mera zaštite u upravljanju ovim područjima sprovođenje programa održivog razovja, kao što je eko turizam, zaključio je ovom prilikom mr Danko Jović napominjući da se „na teritoriji Niške Banje, nalaze zaštićena područja koja po bogatstvu bio- i geo diverziteta prevazilaze nacionalni značaj i deo su evorpskog i svetskog prirodnog nasleđa. Time predstavljaju značajan segment prirodne baštine naše zemlje koja je jedan od centara biodiverziteta Evrope“.

Nakon prezentacije prirodnih vrednosti zaštićenih područja opštine Niška Banja, održana je promocija monografije „Beloglavi sup“, autora Bratislava Grubača, koja po rečima recenzenta Gorana Sekulića predstavlja vrstu koja je simbol zaštite prirode u Srbiji. Značaj monografije Beloglavi sup prevazilazi nacionalni karakter budući da daje najnovije sveobuhvatne i jedinstvene podatke o vrsti, problematici zaštite i daljim tendencijama u očuvanju, ne samo supa već i ptica grabljivica uopšte, istako je ovom prilikom Goran Sekulić.

U svom obraćanju učesnicima promocije autor monografije „Beloglavi sup“, Bratislav Grubač zahvalio se svim saradnicima koji su mu pomogli da dođe do najnovijih i autentičnih podataka, kao i fotografija koje su doprinele da knjiga po svom izgledu bude jednako kvalitetna kao što je i njen sadržaj. Autor monografije je učesnicima ukratko predstavio značaj zaštite beloglavog supa kako kod nas, tako i svetu.

Povodom obeležavanja dva značajna ekološka datuma Senik u Centralnom parku Niške Banje, predstavljao je izložbeni prostor za pobedničke fotografije u 2014. godini, stalnog Foto konkursa „Priroda Srbije“.

Obeležavanje Svetskog dana biodiverziteta koje je proteklo pod motom „Biodiverzitet za održivi razvoj“ i Evropskog dana parkova pod sloganom „Priroda je naš posao“ u Niškoj Banji propratile su sve medijske kuće niškog okruga.

Tematski liflet o obeležavanju ovih datuma i zaštićenim područjima opštine Niška Banja možete preuzeti ovde.

Reportažu sa održanog događaja možete pogledati na linku http://tvzonaplus.rs/prirodna-bogatstva-niske-banje/

Izveštaj sa događaja može se videti na linku http://www.belami.rs/video-obelezen-evropski-dan-parkova/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.