Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Otvoren Foto konkurs „Viki voli zemlju“ za 2015. godinu

Vikimedija Srbija i Vikipedija na srpskom jeziku, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizuju nagradni Foto konkurs „Viki voli Zemlju“ za 2015 godinu. Foto konkurs će trajati mesec dana u periodu od 01. do 30. juna.

Foto konkurs je pokrenut u cilju prikupljanja fotografija zaštićenih područja Srbije imajući u vidu da Srbija ima veliki broj zaštićenih područja i to 549 koja zauzimaju 6,38% teritorije naše zemlje, ali su ona uglavnom nepoznata i nedostupna javnosti. Stoga se ovim projektom s jedne strane želi fotografisati što više prirodnih dobara, a sa druge doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode. Jačanje svesti javnosti o zaštićenim područjima bitan je faktor podrške sprovođenju akcija zaštite prirode i njihovom održivom upravljanju.

Fotografije koje će biti primljene na foto konkurs moraju prikazivati deo ili celo zaštićeno područje. Kako bi učesnici znali koja područja treba da fotografišu, Zavod za zaštitu prirode Srbije omogućio je da na sajtu Vikimedija Srbija bude dostupan spisak zaštićenih područja. Na ovom spisku zaštićena područja su podeljena prema geografskoj pripadnosti i za svako područje dat je detaljan prikaz o lokaciji.

U takmičenju na Foto konkursu „Viki voli zemlju“, mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, koji treba da postave fotografije sačinjene pre ili tokom trajanja konkursa na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene vikendom za dve osobe u Velnes centru Kablar, obilaskom Ovčarsko-Kablarske klisure i vožnjom katamaranom (u organizaciji Turističke organizacije Čačak), biciklom i dvogledom.

U okviru prošlogodišnjeg konkursa na globalnom nivou je prikupljeno preko 70 hiljada fotografija od strane tri hiljade učesnika, a do sada je pristiglo preko 50 hiljada fotografija iz celog sveta. U Srbiji je na prošlogodišnjem takmičenju prikupljeno skoro 800 fotografija, koje su prezentovane na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

Više o učešću u Foto konkursu „Viki voli zemlju“ možete saznati na sajtu http://wle.wikimedia.rs/

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.