Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zavod u Paraćinu na Danu otvorenih zelenih vrata

U okviru nedelje posvećene zaštiti i unapređenju životne sredine i manifestacije „Dani otvorenih zelenih vrata“, koja je održana u periodu od 25. do 29. maja 2015. godine u Paraćinu, Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je rad u oblasti očuvanja biodiverziteta.

Dan otvorenih zelenih vrata za upoznavanje stanovništva opštine Paraćin sa radom Zavoda održan je 26. maja u prostorijama Galerije kulturnog centra. Ovom prilikom održane su tematska tribina i promocije.

Uvod u tribinu predstavljala je prezentacija dr Nenada Sekulića na temu „Očuvanje biodiverziteta“. Zainteresovanim Paraćincima dr Nenad Sekulić objasnio je pojedine segmente koje obuhvata delatnost zaštite biodiverziteta, kao što su: istraživanja vrsta i njihovih staništa, zaštita ekosistema i područja, primena svetskih konvencija i nacionalne regulative i sprovođenje aktivnih mera u zaštiti i očuvanju retkih i ugroženih vrsta. Učesnici skupa imali su priliku da u okviru prezentacije saznaju i o bogatstvu i karakteristikama biodiverziteta Srbije u odnosu na svet i Evropu, ali i da se upoznaju sa najznačajnijim područjima sa aspekta zaštite prirode i sa zaštićenim vrstama koje žive u okolini Paraćina. Nakon izlaganja učesnici su pokazali interesovanje za mogućnosti njihovog doprinosa akcijama zaštite prirode i da saznaju šta oni, kao zainteresovani građani, mogu da učine u zaštiti biodiverziteta.

Dan otvorenih zelenih vrata u Paraćinu bila je prilika da se prikaže značaj angažovanja svakog pojedinca u zaštiti prirode promocijom dva najnovija dela Bratislava Grubača, stručnog saradnika i ornitologa iz Zavoda, koji živi i radi u Paraćinu. Iz bogatog zaštitarskog opusa Bratislava Grubača održana je promocija monografije „Beloglavi sup“ i filma „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“, objavljenih u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Monografija „Beloglavi sup“ predstavlja knjigu koja sadrži najnovije podatke o biologiji, rasprostranjenju, problemima u očuvanju i merama zaštite beloglavog supa. Monografija „Beloglavi sup“, nastala kao produkt višegodišnjeg istraživačkog rada autora, svojim sadržajem i izgledom prevazilazi nacionalni značaj. S druge strane, film „Istraživanje divljeg sveta Mongolije“, prikazuje njegova iskustva tokom učešća u svetskoj ekspediciji organizovanoj sa ciljem zaštite stepskog sokola. Prikazana iskustva, pre svega u metodologiji istraživanja stepskog sokola i rada na podizanju brojnosti populacije izgradnjom veštačkih gnezda, saznanja su koja predstavljaju značajan doprinos u realizaciji sličnih projekata.

U svom obraćanju učesnicima tribine, Bratislav Grubač se, pored predstavljanja nastanka ova dva dela, zahvalio svima koji su mu pomogli da knjiga i film budu objavljeni. I ovom prilikom naglasio je značaj podrške njegovih sugrađana koji su mu pomogli kako učešćem u terenskim istraživanjima, tako i da rezultati do kojih je došao budu objavljeni u različitim edukativnim i promotivnim izdanjima, kao što su film i publikacija.

Da manifestacija protekne u otvaranju vrata prirodnih lepota i vrednosti Srbije u Paraćinu, u okviru propratnog programa Zavod je u Galeriji kulturnog centra organizovao izložbu fotografija nagrađenih radova u 2014. godini sa stalno otvorenog foto konkursa Zavoda i Foto saveza Srbije pod nazivom „Priroda Srbije“.

Manifestaciju održanu u organizaciji Ekološkog obrazovnog centra EKOS iz Paraćina, pored Zavoda podržali su i SO Paraćin, „Holcim“, Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“, Tehnološka škola i medijske opštinske kuće.

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.