Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Terenska istraživanja Boračkog krša za zaštitu

Stručni tim Zavoda ovog proleća izvodi terenska istraživanja na teritoriji opštine Knić, s ciljem stavljanja pod zaštitu jedinstvenog objekta geološkog i geomorfološkog karaktera na ovom području.

Izvedeno terensko istraživanje imalo je za cilj da se utvrde prirodne karakteristike i vrednosti stenovitog uzvišenja Borački krš, koje se nalazi na teritoriji sela Borač, opština Knić. Ovaj budući spomenik prirode geološkog i geomorfološkog karaktera predstavlja deo magmatskog kompleksa Borač – Kotlenik koji se nalazi u centralnoj Srbiji, između Kraljeva i Gornjeg Milanovca.

Stene Boračkog krša su ostaci vulkanskog neka (vulkanski oblik reljefa koji nastaje nadimanjem gustih masa kisele lave) nastale tokom srednjeg miocena i starosti su oko 20 miliona godina. Međutim, pored ovog prirodnog fenomena, jedinstveni predeo budućeg Spomenika prirode „Borački krš“ dodatno oplemenjuju prisutni objekti kulturne baštine, ostaci srednjovekovnog grada Borač koji je spomenik kulture od velikog značaja, i u podnožju Boračkog krša Crkva arhangela Mihaila u Boraču sa osobenim freskama, i obližnje groblje iz 17. veka.

U ovoj, trećoj nedelji juna, realizuje se drugi terenski izlazak kojim će biti dodatno sagledane ukupne prirodne vrednosti budućeg zaštićenog područja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.