Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Uređivački maraton Vikimedije u Zavodu

Na osnovu saradnje Zavoda sa Vikimedijom, neprofitnom nevladinom organizacijom angažovanom na sakupljanju, umnožavanju i unapređivanju dostupnosti slobodnog znanja, u Zavodu je 23. juna 2015. održan uređivački maraton na temu zaštićenih područja Beograda. Dobrovoljci u ovoj akciji tog dana su na osnovu studija zaštite Zavoda koje su im ovom prilikom date na korišćenje, izradili članke o zaštićenim područjima Beograda.

Uređivački maraton u Zavodu, kao i dvodnevna foto-tura, tzv. „foto-vikipedion“ po Beogradu u organizaciji Vikimedije Srbije, organizuju se u okviru foto konkursa „Viki voli zemlju“. Tekstovi izrađeni u uređivačkom maratonu postavljaju se na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu, i dopunjuju fotografije iz fotokonkursa „Viki voli zemlju“. Na taj način,svi posetioci interneta moći će, pored fotografija koje slikovno svedoče o karakteru i prirodnim vrednostima zaštićenih područja Beograda, da dobiju i osnovne informacije o njima na osnovu pridodatih članaka.

Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth – WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje će ove godine u Srbiji biti održano od 1. do 30. juna. To je period kada svi korisnici s nalogom Vikipedije na srpskom jeziku mogu postaviti fotografije zaštićenih područja Srbije, od kojih će stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije izabrati tri najbolje, a pobednike čekaju i vredne nagrade.

Uređivački maraton u Zavodu je za dobrovoljce ujedno bio prilika da prođu obuku uređivanja Vikipedije, i da savladaju postupke usavršavanja, dopune i neprekidnog unapređivanja ovog poznatog konglomerata slobodnog znanja sabranog na svetskoj mreži. Ivana Madžarević iz Vikimedije detaljno je objasnila sve korake u uređivanju članaka na Vikipediji, i ujedno ukazala na široke mogućnosti za podelu i širenje znanja o zaštićenim područjima Beograda i Srbije, a u cilju razvijanja i jačanja svesti o neophodnosti njihovog očuvanja.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.