Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Entomološka istraživanja Zavoda – vek i po opstanka vrsta ortoptera na staništu

U okviru priprema za izradu Crvene knjige pravokrilaca Srbije, Dragan Pavićević, entomolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Slobodan Ivković, entomolog - saradnik, u periodu od 8. do 12. juna 2015. obišli su više lokaliteta u okolini Niša i Bele Palanke. Tom prilikom pronašli su vrlo interesantan materijal, među kojim se naročito izdvajaju nalazi dve vrste koje je čuveni švajcarski entomolog Karl Bruner fon Vatenvil ovde našao i opisao.

Švajcarski entomolog Karl Bruner fon Vatenvil ( Carl Brunner von Wattenwyl, 1823 - 1914), jedan od vodećih evropskih stručnjaka za pravokrilce (skakavce i zrikavce) XIX i početka XX veka, posetio je tokom svojih istraživanja na Balkanskom poluostrvu, u više navrata, i tadašnju Kneževinu Srbiju. Te višekratne posete Srbiji su sigurno rezultat njegove uspešne naučne saradnje sa našim proslavljenim botaničarem Josifom Pančićem s kojim se dopisivao, a i lično upoznao u Beogradu 1860. godine. Malo je poznato našoj javnosti da se Pančić vrlo uspešno bavio, punih 35 godina, proučavanjem pravokrilaca kao i sam Bruner. Kao rezultat tog dugogodišnjeg proučavanja pravokrilaca Srbije, Pančić je 1883. godine objavio jedinstvenu monografiju pod imenom „ Ortoptere u Srbiji“ koju je izdalo Srpsko naučno društvo. U leto 1881. godine , Bruner fon Vatenvil, u pratnji mladog kolege, lekara iz Ciriha, Antona Šultesa (Anton von Schulthess–Rechberg, 1855 – 1941) koji se i sam interesovao za pravokrilce, ponovo dolazi u Srbiju. Sakupljanje materijala započinju od Topčidera, pa preko Niša i Bele Palanke sve do Pirota. Tom prilikom, na putu između Niša i Bele Palanke, na jednoj šumskoj progali nalaze dve vrste zrikavaca za koje je kasnije Bruner utvrdio da pripadaju novim vrstama za nauku. O ovoj ekskurziji po Srbiji, Anton Šultes je 1882. godine napisao kraći tekst u Biltenu švajcarskog entomološkog društva pod imenom „Jedna ekskurzija u Srbiju“ („Eine Excursion nach Serbien“). Bruner je obe nove vrste opisao u svom kapitalnom monografskom delu „Prodromus evropskih ortoptera“ koje je objavljeno 1882. godine u Lajpcigu. Prva vrsta je bila Isophya modestior Brunner von Wattenwyl, 1882, a druga Platycleis oblongicollis Brunner von Wattenwyl, 1882. U istom svom monografskom delu, Bruner je svom kolegi i prijatelju, Josifu Pančiću, ustupio prostor da opiše novu vrstu skakavca koju je pronašao na Mokroj gori ( Pyrgomorphula serbica Pančić 1882). U dostupnoj literaturi postoji samo jedan podatak da su Pančić i Bruner zajedno išli i sakupljali po Srbiji i to se odnosi na 1882. godinu kada su posetili i Bugarsku.

On u svom monografskom delu pominje da je obe nove vrste (I. modestior i P. oblongicollis) pronašao na šumskoj progali na putu između Niša i Bele Palanke. Atar sela Bancarevo je upravo mesto gde ih je 8. juna 2015. stručnjak Zavoda Dragan Pavićević pronašao - tačno 134 godine nakon Brunerovog otkrića. Pomenuti lokalitet može se smatrati najbliži tipskom lokalitetu za pomenute vrste. Obe vrste se smatraju i danas validnim, s jedinom razlikom što je vrsta oblongicollis po današnjoj sistematici u rodu Vichetia, pa je pravilno pisati Vichetia oblongicollis ( Brunner von Wattenwyl 1882).

Više o tome:

Dragan Pavićević, dragan.pavicevic@zzps.rs

Vesti

18.10.2019.Sajam knjiga i promocija „Ptice Pirota“
[=]

11.10.2019.
Zavod u manifestaciji „Dečja nedelja“

11.10.2019.
13. Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

11.10.2019.
Zavod na 16. Međunarodnom sajmu EcoFair

(PRIKAŽI SVE VESTI)

Preporučite

Фото конкурс

КАМПАЊА ЗА ОДГОВОРНО КОРИШЋЕЊЕ ПЕСТИЦИДА „Чујте и не трујте! Орао пао”

GIS ZZPS

Информатор о раду Завода за заштиту природе Србије

Часопис

Часопис

Webmail

Mi smo član:

Posetite www.iucn.orgPosetite www.europarc.orgPosetite www.progeo.se

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.