Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Promocija knjige o Predelu izuzetnih odlika „Vlasina“ na manifestaciji „Vlasinsko leto“

Promocija izdanja “Predeo izuzetnih odlika Vlasina” biće održana u okviru manifestacije “Vlasinko leto”, 11. jula 2015. godine u Informativnom centru za životnu sredinu na Vlasinskom jezeru (loklaitet: Vlasina Rid). Organizatori i domaćini promocije su Opština Surdulica, JP Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Publikacija posvećena Vlasini predstavlja i opisuje osnovne vrednosti, geografski položaj, geomorfološke karakteristike, geološke i hidrološke karakteristike, floru i vegetaciju, faunu, kao i stanovništvo, kulturnu baštinu i tradiciju Vlasine. Pored toga, pruža detaljnije informacije o konceptu zaštite ovog područja, utvrđenim režimima i merama zaštite koje su propisane kako bi se očuvale temeljne vrednosti ovog nacionalno značajnog dobra. Publikacija predstavlja svojevrsni vodič kroz prirodnu i kulturnu baštinu Vlasine, bogato ilustrovan i pisan dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ zaštićen je 2006. godine na osnovu Studije Zavoda kao stručno-dokumentacione osnove zaštite, i kategorisan kao prirodno dobro I kategorije, odnosno zaštićeno područje od nacionalnog značaja. Godinu dana kasnije, Vlasina je uvrštena na listu međunarodno značajnih vlažnih područja, tzv. ramsarskih područja, a zatim izdvojena za međunarodno značajno područje za ptice, međunarodno značajno područje za biljke, kao i Emerald područje.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.