Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Zaštićena tri stabla crnog bora u Dobroselici

Skupština opštine Čajetina na sednici od 29.6.2015. donela je Odluku o proglašenju Spomenika prirode „Tri stabla crnog bora – Dobroselica“. Time se, nakon sprovedenog postupka zaštite zaključno s javnom raspravom, uspostavlja zaštita tri višestoletna stabla crnog bora Pinus nigra koji se nalaze na Zlatiboru, području opštine Čajetina, u selu Dobroselica.

Tri stabla crnog bora u selu Dobroselica ostatak su prostrane borove šume koja se nalazila na ovom prostoru. Danas svojom raskoši svedoče o vrednosti i moćnosti borovih šuma koje su nekada prekrivale Zlatibor. Zaštićena crnoborova stabla, tipični predstavnici svoje vrste, odlikuju se vitalnošću i naročitim dimenzijama. Starosti oko 350 godina, izuzetnog, pravilnog habitusa i velikih, jako razgranatih krošnji, predstavljaju pravu retkost na padinama Zlatibora.

Pored naročitih prirodnih vrednosti, Spomenik prirode ima i svoj kulturno-istorijski karakter. Borovi svojom izuzetnošću i lepotom oplemenjuju prirodni ambijent okoline kulturno-istorijskog spomenika, crkve brvnare Sv. proroka Ilije, i čine naročitu predeonu vrednost sela. Crkva brvnara u Dobroselici podignuta je 1821. godine. Po svojim dimenzijama pripada najmanjim hramovima te vrste, a po načinu izrade i obradi detalja crkva spada među najlepše primere brvnara.

Sprovedenim postupkom zaštite izvršena je revizija, s obzirom da su tri stabla crnog bora u Dobroselici prvi put zaštićena 1960. godine. Površina Spomenika prirode iznosi 8,82 ara, i na njoj je ustanovljen režim trećeg stepena zaštite. Poveren je na upravljanje Crkvenoj opštini Dobroselačkoj u Čajetini.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.