Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Vetruška u poseti zaštitniku građana

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine i Zavod 6. jula 2015. dobili su poziv iz službe Kancelarije zaštitnika građana za pomoć ptici koja se obrela u njihovim prostorijama.

Odlaskom nadležnih, republičkog inspektora Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radivojke Lukić i ornitologa Zavoda Miloša Radakovića u Deligradsku ulicu, ispostavilo se da je u pitanju mladunac vetruške Falco tinnunculus. Ova, u gradu najčešća ptica grabljivica iz porodice sokola, pobegla je iz zatočeništva i spas potražila, ni manje ni više, nego kod zaštitnika građana. Mlada vetruška stala je na prozor službenice Kancelarije i kljucala u staklo dok joj nije otvoreno. Gladni begunac brže-bolje je uleteo u prostoriju i konačno sleteo na lap-top, i karakterističnim širenjem krila i kljuna bez mnogo snebivanja tražio hranu.

Stručnim pregledom utvrđeno je da je ptica nepovređena, ali da je neko uzeo mladu vetrušku sa gnezdilišta i pokušao da je dresira kao što se sokoli dresiraju, o čemu svedoče karakteristične sokolarske kožice koje su nađene na nogama ptice. Vetruška je privremeno smeštena u Zavodu, gde se prati njeno stanje, radi procene o njenom uspešnom vraćanju u prirodu.

Vetruška Falco tinnunculus je strogo zaštićena vrsta, i svako njeno uznemiravanje, uništavanje staništa, ili uzimanje iz prirode je protivzakonito i kažnjivo.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.