Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Humanost na delu vraća rode

Nakon što je nesrećnim slučajem nastradao mladunac rode, Osnovna škola „Majur“ iz Majura, opština Šabac, u najkraćem roku izgradila je stabilnu konstrukciju za gnezdo čime je pokazala iskrenu brigu za strogo zaštićenu vrstu, i ovim humanim gestom vratila rode na krov Škole.

Na osnovu prijave da je u dvorištu Osnovne škole „Majur“ pronađena postradala roda, 24. juna 2015. obavljen je vanredni inspekcijski nadzor uz stručnu pomoć ornitologa Zavoda, kada je konstatovano da je u pitanju nesrećni slučaj, jer su rode svoje gnezdo svile na dimnjaku kotlarnice, na limu iznad samog otvora dimnjaka.

Tom prilikom obavljen je razgovor s rukovodstvom Škole, gde je ukazano na postojeće rizike i potrebne mere kako bi se dom roda učinio bezbednijim. Na molbu direktorke Škole Drage Adakalić Tomić, ornitolog Zavoda Miloš Radaković je 26. juna poslao skicu držača gnezda kojeg bi bilo uputno napraviti i postaviti na odžaku kotlarnice. Samo nekoliko dana kasnije, 1. jula, direktorka Škole poslala je Zavodu poruku o izrađenom i postavljenom držaču gnezda na krovu Škole, uz fotografije koje dokumentuju ovu brzu i efikasnu akciju. Na osnovu poslate skice stručnjaka Zavoda, izrađen je metalni držač gnezda i postavljen na odžaku kotlarnice, čime su rode dobile sigurnije i udobnije mesto za svoje gnezdo.

Na veliku radost Škole koja je uložila trud da učini rode bezbednijim, ali i zaštitara prirode koji nisu očekivali ovako brzu i efikasnu reakciju humanih prosvetara, roditeljski par roda se već vratio u svoj novosagrađeni dom.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.