Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Predstavljena monografija o Predelu izuzetnih odlika „Vlasina“

U jeku 30-tog „Vlasinskog leta“, 11. jula 2015. godine, predstavljena je knjiga „Predeo izuzetnih odlika Vlasina“ kao jedna od prvih aktivnosti u prostoru novog Informativnog centra za životnu sredinu na Vlasini, koji se nalazi u naselju Vlasina Rid (kod crkve). Promociju knjige organizovali su Opština Surdulica, upravljač zaštićenim područjem JP „Direkcija za izgradnju Surdulice“ i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Promociju je otvorila predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović, ukazujući na značaj Predela izuzetnih odlika „Vlasina“ za dalji razvoj opštine. O značaju knjige koja sveobuhvatno predstavlja prirodne i kulturne vrednosti područja Vlasine, za realizaciju programa održivog upravljanja područjem govorila je Slađana Maksimović, direktorka Direkcije za izgradnju Surdulice.

U ime Zavoda za zaštitu prirode Srbije, učesnike skupa je pozdravio mr Danko Jović, rukovodilac Radne jedinice Zavoda u Nišu, skrenuvši pažnju na faunističke vrednosti Vlasine koje su manje poznate široj javnosti. Šta sve čitalac mongorafije o Vlasini može saznati o vegetaciji i flori zaštićenog područja, govorila je botaničar Dragana Nedeljković, stručni saradnik Zavoda.

Urednik monografije dr Srđan Belij predstavio je rad na izradi knjige tima od 19 stručnih saradnika Zavoda, ukazujući da jedinstvenost ovog izdanja čini pored sveobuhvatnog prikaza prirodnih i etno-kulturoloških vrednosti područja i predstavljen koncept zaštite i upravljanja Predelom izuzetnih odlika „Vlasina“. I ovom prilikom je istako da knjiga, iako na popularan način predstavlja područje, pored značaja koji ima da sadašnjim i budućim posetiocima Vlasine ukaže šta sve vredno mogu videti ovde, pruža i značajne informacije za planiranje daljeg razvoja infrasturkture kao što je izgradnja zelenog prstena oko jezera u skladu sa očuvanjem prirodnih vrednosti.

O daljim mogućnostima saradnje na planu unapređenja zaštite i razvoja PIO „Vlasina,“ u okviru implementacije ratifikovanih međunarodnih konvencija kao što je Evropska konvencija o predelu, govorila je mr Biljana Jovanović Ilić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Učesnici skupa, predstavnici opštinskih institucija iz sektora turizma, razvoja i zaštite životne sredine, medija, presednici vlasinskih mesnih zajednica, izrazili su zahvalnost za izdavanje publikacije o PIO „Vlasina“. Ovom prilikom, takođe su izrazili želju da se ostvarena saradnja u realizaciji monografije nastavi kroz dalji rad na istraživanju prirodnih vrednosti, razvojnim programima i obrazovanju zainteresovanih strana za održivi razvoj Vlasine.

Program promocije i diskusiju učesnika vodila je Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku deltanost Zavoda.

Monografija o Vlasini, objavljena je u izdanju Direkcije za izgradnju Surdulice i Zavoda za zaštitu prirode Srbije i na oko 250 strana prikazuje osnovne vrednosti, geografski položaj, geomorfološke, geološke i hidrološke karakteristike, floru, vegetaciju, faunu, stanovništvo, kulturnu baštinu i tradiciju Vlasine, kao i koncept zaštite područja. Publikacija je bogato ilustrovana i pisana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. Izdavanje knjige finansijski je pomoglo Ministrastvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Za učesnike skupa zaitereosvane, da ovom prilikom, vide deo prirodnih lepota prikazanih u monografiji, upravljač je organizivao vožnju katamaranom Vlasinskim jezerom.

O osnovnim vrednostima PIO „Vlasina“ možete preuzeti tekst ovde.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.