Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Od zaštitnika građana do slobode u prirodi

Mlada vetruška Falco tinnunculus koja je zbrinuta u Zavodu za zaštitu prirode Srbije nakon što je potražila spas kod zaštitnika građana, puštena je u prirodu. Time je uspešno završena akcija spašavanja ove ptice, strogo zaštićene vrste iz porodice sokola koja je svojevremeno protivzakonito uzeta s gnezdilišta i držana u zarobljeništvu.

Nakon zbrinjavanja u Zavodu i oporavka, na osnovu pažljivog praćenja njenog stanja, 10. jula 2015. godine vetruška je puštena na slobodu na njeno prirodno stanište u Bojčinskoj šumi, naselje Progar, opština Surčin.

Spomenik prirode „Bojčinska šuma“ je zaštićeno područje bogato ornitofaunom, gde su inače posmatrane vetruške, i gde postoje uslovi za uspešan opstanak ove vrste. Za puštanje ptice na ovoj lokaciji imala se u vidu i činjenica da se o prirodnim vrednostima Bojčinske šume i vrstama koje se tu nalaze stara upravljač zaštićenog područja, pa će svakako i mere koje se preduzimaju u okviru programa upravljanja područjem olakšati dalji opstanak i život ove ptice.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.