Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

Povratak roda na gnezdo izmešteno sa trase Koridora 10

Gnezdo kojeg nastanjuju bele rode i kolonija španskih vrabaca, uspešno izmešteno 25. decembra 2014. na trasi Koridora 10 na lokaciji autoputa E 75, deonice Vladičin Han – Donji Neradovac, dobilo je ponovo svoje stanare.

Naime, na inicijativu investitora, realizovana je akcija Zavoda za zaštitu prirode Srbije i „Koridora Srbije“ podržana od strane Svetske banke, i gnezdo belih roda je premešteno sa dalekovoda izgrađenog u vidu betonskog nosača visine 18 m na najpogodniju lokaciju u blizini, na stubu visine od 25 m u selu Zlatokop.

Nakon što je gnezdo premešteno na 30 metara udaljenu lokaciju, praćeno je dalje korišćenje gnezda i reakcije njegovih stanara na novu lokaciju. Očekivanja stručnjaka da će rode i španski vrapci prihvatiti novu lokaciju svog gnezda i na proleće se ponovo useliti, pokazalo se opravdanim. Nakon zimovanja u afričkim predelima, par roda koji se nekada gnezdio na eletričnom dalekovodu na trasi Koridora 10, vratio se u novo, komforno, visoko podignuto i od opasnosti od visokog strujnog napona izmešteno gnezdo. Da gnezdo odgovara rodama, dokazalo je i prisustvo podmlatka, dva mladunca registrovana na gnezdu.

Na sajtu Svetske banke objavljena je ova vest, uz komentar zamenika menadžera Darka Šubarevića, koji je izrazio zadovoljstvo što je investitor tako značajnog infrastrukturnog projekta iskazao naročitu odgovornost u očuvanju prirodnog staništa i omogućio ovim divnim pticama da se vrate na mesto gnežđenja.

Povratak roda, odnosno uspešnost akcije, dokazali su da je premeštanje gnezda na trasi Koridora 10 na lokaciji autoputa E 75, deonice Vladičin Han – Donji Neradovac dobar primer kako se saradnjom svih učesnika mogu rešavati problemi u zaštiti vrsta sa najboljim ishodom.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.