Zavod za zaštitu
prirode Srbije

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Ministarstvo zaštite životne sredine

O zaštiti prirode na eko kampu Kosmaj 2015.

Zavod je i ove godine podržao održavanje studentskog eko kampa “Upoznaj i sačuvaj životnu sredinu Beograda – Kosmaj 2015“, učešćem u realizaciji njegovog programa. Pored Zavoda, ovaj obrazovni program Beogradske eko asocijacije već tradicionalno podržavaju Gradska uprava Grada Beograda - Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda, JP „Srbijašume“, lokalne samouprave i druge stručne i naučne organizacije koje sagledavaju značaj obrazovanja mladih u zaštiti prirode.

Drugog dana Kampa, 29. jula 2015, studentima sa različitih beogradskih fakulteta pridružili su se predstavnici Zavoda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda. U ime Sekretarijata studente je pozdravila Jasmina Madžgalj, zamenik sekretara Sekretarijata, koja je istakla značaj ovakvih inicijativa i očuvanja prirodnih celina u gradskoj sredini, i ujedno zamolila studente da postanu i ostanu partneri u ovom značajnom i uvek izazovnom zadatku očuvanja prirodne baštine. Dejan Tripković iz Sekretarijata objasnio je postupak zaštite prirodnih dobara u Beogradu, i predstavio aktivnosti Sekretarijata na unapređenju prirode u prestonici.

Predavanje o biodiverzitetu mr Rastka Ajtića, herpetologa Zavoda, u okviru njegovog sadržajnog i iscrpnog izlaganja, podrazumevalo je i zajedničko razmišljanje, propitivanje, i unapređenje onog što su studenti do tada znali o pojmu biološke raznovrsnosti i izazovima njegovog očuvanja. Radionica koja je usledila, „Vrste kao promoteri“ uz vođenje Maje Radosavljević, stručnog saradnika Zavoda, navela je studente da kroz kreativno planiranje i timski rad, razmatraju različite aspekte očuvanja zaštićenih vrsta, ulogu lokalne zajednice u očuvanju biodiverziteta zaštićenih područja, i značaj promocije i edukacije u očuvanju vrsta i zaštite prirode u celini.

Kao i ranijih godina, Beogradska eko asocijacija na čelu sa Momčilom Tomićem pokazala se kao dobar organizator i domaćin, a Predeo izuzetnih odlika „Kosmaj“ kao pravo mesto za obrazovanje mladih budućih stručnjaka o zaštiti prirode.

© Zavod za zaštitu prirode Srbije - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.